Här hittar du allt du behöver veta om Medeltidsveckan!
”Va, jobbar ni med det här nu?” Det är en vanlig reaktion som Simone Duvander får när hon berättar att hon jobbar på Medeltidsveckan på Gotland. Simone är producent och kommunikatör på Sveriges största historiska festival med tiotusentals besökare och över 800 programpunkter. För att besökarna ska kunna uppleva medeltiden och ta del av tornerspel, eldshower, marknader, gyckel och föreläsningar krävs ett gediget arbete under hela året.
– Egentligen handlar det om ännu längre tid, påpekar Simone. Det tar ungefär ett och ett halvt år från planering till genomförande av en Medeltidsvecka.
Men vi börjar från början. Så fort årets festival är avklarad och personalen har fått vila ett tag är det dags att snurra igång årshjulet igen. Det kommande årets tema förverkligas för visuell marknadsföring och den digitala ansökningsportalen för medskapare och volontärer förbereds.
Samtidigt som nästa års evenemang planeras går även vinterevenemanget Medeltida Jul av stapeln. Under vintern strävar kansliet även efter att etablera samarbetsavtal med partners runtom på ön, alla som gör veckan möjlig.
– Vi samarbetar otroligt mycket med både näringslivet och civilsamhället på Gotland. Det är ett måste. Vi är en del av det gotländska samhället och verkar på en ö. Vi skänker exempelvis många fribiljetter till Domkyrkans arbete med familj till familj.
Simone understryker att Medeltidsveckan är en medskaparfestival. Kunskap och engagemang från besökarna ligger till grund för en stor del av programinnehållet.
– Vi är möjliggörare och ser till att hjälpa medskaparna uppfylla sina drömmar, oavsett om det är en eldshow i gravarna eller en harpkonsert i en ruin. Kanske vill du hålla en föreläsning om medeltida skepp, ge en kurs i smide eller en guidad tur kring Visby Ringmur?
För medskaparna, marknadsutställare och volontärer öppnar ansökningsportalen i februari. Därefter inleds det stora pusslandet med artister, marknadsplatser, spelschema och lokaler. Med ungefär 40 spelplatser runtom i Visby är det många bitar som ska passa ihop.
Under våren lanseras den årliga designtävlingen för årets pin.
– Tävlingen är öppen för alla och ett fint exempel på dels Medeltidsveckans medskaparfokus och hur engagerad vår publik är, menar Simone.
Här hittar du allt du behöver veta om Medeltidsveckan!
Samtidigt fortsätter arbetet parallellt med samarbetsavtal, pressmeddelanden och sociala medier-inlägg. Festivalbanden ska beställas, tornerspelen ska planeras och biljetter ska släppas. Rekvisita och teknik ska lagas eller nyproduceras. Till 2024 års festival byggdes ett sjuttiotal bord och ca 300 bänkar till marknadsområdet och spelplatserna.
Medeltidsveckan anordnar också byggkvällar, sykvällar och klädsorteringsträffar dit alla är välkomna.
– Medeltidsveckan gör allt det här för att vi älskar folkbildning och för att vi vill sprida kunskapen om Gotland och om vår historia. I år är det extra mycket att fira. Världsarvet som fyller 30 år, och Domkyrkan blir 800 år. Dessutom får Gotland besök från hela världen av Hansan. Och så återskapar vi Slaget vid muren 1361, något som bara sker vart tredje år!
Här hittar du allt du behöver veta om Medeltidsveckan!
Den mest hektiska perioden börjar i maj då programmet för vecka 32 tar form. I maj och juni kommuniceras programmet till allmänheten. Det är ett stort maskineri att förbereda skyltar, ordna transporter och bygga upp Medeltidsarenan inför tornerspelen, som också repeteras under maj månad.
En betydande del av Medeltidsveckans maskineri är volontärerna, som brukar vara ungefär 300 stycken. De reser till Gotland från hela världen och samordnas inför och under veckan av gruppledare, som själva också är volontärer.
– Det är helt fantastiskt att vi lyckas genomföra det här gigantiska schabraket, tycker Simone. Det är tack vare att alla är så otroligt engagerade och hjälpsamma. Och det beror i sin tur på den otroligt fina gemenskapen och värmen som finns inom veckan.
Vecka 33 är Medeltidsveckan slut, men arbetet fortsätter. Tält, skyltar, marknadsstånd och hela tornerspelsarenan skall rivas och plockas ned. Marknadsområdet och ruinerna ska städas och över 150 ton material, rekvisita, el och toaletter ska transporteras till förråd eller återlämnas. Ungefär 200 dräkter som lånats ut till volontärer ska skickas på tvätt och sedan sorteras.
När spåren från festivalen är bortröjda börjar genast det administrativa efterarbetet. Faktureringsunderlag ska skickas till medskaparna så de kan få betalt. Och det ska samlas in statistik och utvärderas hur årets evenemang har gått.
– Det är ett febrilt arbete även veckorna efter Medeltidsveckan och först i september får vi lite semester. Då lämnar jag ön, säger Simone och skrattar.
Här kan du läsa mer om Medeltidsveckan – och köpa festivalband