Men återbäringen är inte bara ovanligt stor, med anledning av coronavirusets effekter på samhället betalas den också ut betydligt tidigare än vanligt. När den behövs som mest.
Henrik Stangel, VD på Länsförsäkringar Gotland. Hur kommer det sig att ni betalar ut pengarna nu?
Vi är ett lokalt och kundägt bolag och att kunna ge återbäringen är en av alla fördelar som kommer med detta. En annan fördel är att vi är så nära våra kunder. När vi insåg att coronaviruset skulle kunna få konsekvenser för Gotland och gotlänningarna så började vi undersöka vad vi kunde göra för att hjälpa. Att betala ut återbäringen tidigare kändes viktigt.
Vad tror du att den tidigare utbetalningen kommer att göra för skillnad?
Återbäringen skulle såklart ha betalats ut oavsett men vår förhoppning är att en tidigarelagd utbetalningen ska ge positiva effekter för såväl privatpersoner som företag på Gotland. Det kan ge utrymme att bygga en buffert för tuffare tider men också användas för att stötta antingen våra lokala företag eller något av alla de lokala initiativ som har skapats. Oavsett vilket så är 75 miljoner kronor otroligt mycket pengar och förhoppningen är nu att vi tillsammans ser till så att pengarna stannar på Gotland och gör nytta här på ön.
Återbäringen fördelas över hela Gotland
Totalt är det drygt 34 000 försäkringskunder som får dela på Länsförsäkringar Gotlands återbäring och dessa finns spridda över hela ön, från norr till söder och från öst till väst. De som registrerat ett utbetalningskonto får sina pengar till midsommar och övriga får sin utbetalning till hösten. Hur mycket varje enskild kund får tillbaka beror på hur mycket den betalat för sina försäkringar under 2019.