Martina är född och uppvuxen och också bosatt i Vamlingbo. För ett tag sedan kikade hon igenom en gammal bokningspärm från året hon föddes och fick reda på att hon mer eller mindre föddes in i restaurangbranschen.
– Min mamma och pappa byggde upp Majstregården tillsammans med ett annat par. Mamma och pappa blev gravida med mig och mamma jobbade på juldagen, det var full sittning med 100 gäster och jag föddes en vecka efter, berättar Martina i podden Snacka om affärsliv.
Med krögare som föräldrar är hon uppvuxen i branschen, men när hon var 14 år började hennes eget arbetsliv när hon fick sitt första sommarjobb på restaurang.
– Det är mycket som är likadant som då, det handlar om precis samma grundläggande saker. Gästerna kommer in och förväntar sig en upplevelse och du måste sätta dig i gästens sits.
Förändringarna som har skett sedan dess är att det inte är samma hierarki, som när hon började.
– Nu har man ett mer glatt samarbete mellan kök och servis. Man blir inte utsatt på samma sätt som man blev på den tiden. Det är mycket man blev utsatt för då som skulle kunna gå till åtal i dag. Det var hårda ord och ganska sexistiskt.
Eftersom det var en sådan vanlig jargong, brydde sig inte Martina om det så mycket, hon borstade av sig kommentarerna och sedan var hon vän med kollegorna igen. Men det var något annat hon tog mer illa vid sig av.
– Det var människor som jag förstår i dag kanske var lite rädda för att man var duktig. De kanske ville hävda sig mot en för att man var en tjej som kom från landet, att man kunde fler saker, att det kanske fanns en rädsla hos dem och då blev man manipulerad, berättar Martina.
Hon har nu arbetat i branschen i 35 år och 18 av dem har hon varit kökschef på Holmhällar. Under den tiden gick de från 7000 matgäster på säsongen 2001 till 25 000 matgäster på säsongen 2016. 2016 var också året hon köpte en egen foodtruck och tog SM-silver i armbrytning.
– Det var en armbrytartävling på Fiket och det var där det började. Jag kände att det här är jag skitbra på, äntligen kan jag bli bäst på någonting för det hade jag aldrig varit.
2018 sa hon upp sig från Holmhällar för att satsa helt på den egna foodtrucken ”Martinas matbil” och har kunnat försörja sig på den sedan dess.
– Jag startade Martinas matbil för jag kände att det fanns ett litet hål att fylla vintertid. Folk döps, fyller år och begravs, och de är årstider och folk är hungriga året runt. Jag fick så mycket att göra med den där bilen så jag hann inte vara på Holmhällar längre.
– Jag kommer alltid att jobba med det här och det går att försörja sig i Vamlingbo. Jag älskar min matbil och den är det bästa jag har köpt i hela mitt liv, berättar Martina Jakobsson.