Annonssamarbete med Länsförsäkringar Gotland

Lokal handel skapar möjligheter för Gotland

Under 2020 betalar Länsförsäkringar Gotland ut sin största återbäring någonsin, hela 75 miljoner kronor. I vanliga fall betalas återbäringen ut under hösten, men med anledning av coronavirusets effekter på samhället så har bolaget valt att tidigarelägga utbetalningen. Förhoppningen är att dessa pengar ska stanna på Gotland och gynna såväl företag som privatpersoner, antingen genom konsumtion eller genom att skapa en buffert för framtiden.

Magnus Olsson på Visby Centrum upplever att många gotlänningar försöker handla lokalt.

Magnus Olsson på Visby Centrum upplever att många gotlänningar försöker handla lokalt.

Foto: LF Gotland

Native2020-07-08 16:14
Detta är ett annonssamarbete.

Men hur mycket är egentligen 75 miljoner och vad kan utbetalningen tänkas ha för effekter på samhället? För att ta reda på detta har vi pratat med företrädare för tre olika branscher och bett dem reflektera kring vikten av att handla lokalt och välja lokala leverantörer. Denna gång pratar vi med Magnus Olsson på Visby Centrum. 

Du arbetar som verksamhetsledare för Visby Centrum och har därmed en central roll i många frågor som rör Visby stadskärna, inte minst handel och upplevelser. Hur skulle du beskriva läget just nu? 

– Givetvis är läget tufft för väldigt många och det kommer bli mycket kämpigt för många i höst och vinter på grund av de stora intäktsbortfallen hittills i år. Det har dock tänts ett visst hopp de senaste veckorna. Jag känner mig mycket stolt över den kämpaglöd och kreativitet som finns hos våra medlemmar, det skapar förutsättningar för att fler företag kommer ha möjlighet att överleva och även fortsättningsvis bidra till att vi har en levande stad året runt. Jag är också mycket stolt över att medlemmarna verkligen är på tårna när det gäller att vara ansvarsfulla och aktiva för att minska risken för smittspridning.

Till midsommar betalades 75 miljoner ut till gotländska privatpersoner och företag i form av återbäring, med en förhoppning om att de ska stanna på och göra nytta för Gotland. Om vi ser det ut handelns perspektiv, vad kan detta betyda?

– Det betyder självklart väldigt mycket. Jag upplever att gotlänningar i stor utsträckning försöker välja att handla lokalt och det vittnar även flera olika nätverksgrupper i sociala medier om. Den här sommaren kommer dessutom innebära att vi gotlänningar i större utsträckning kommer välja att stanna och semestra på ön, vilket ökar chanserna ytterligare att återbäringen kommer stanna här. Rent krasst, ju mer lokalt vi väljer desto större lokalt utbud kommer vi ha att välja på i framtiden. Det gäller allt från upplevelser, mat och livsmedel till tjänster och detaljvaror.

Vi lever i en tid där väldigt många handlar över nätet, men också där allt fler ser värdet och betydelsen av att handla lokalt och stötta lokala företagare. Vad tror du om utvecklingen framöver och hur ser du på den lokala handelns roll i samhället?

– Jag ser positivt på framtiden, och som jag nämnde tidigare så har verkligen många varit väldigt kreativa för att hitta smarta lösningar för sitt företag. Bland annat så har flera kreativa samarbeten inletts och verksamheter utökats. Många har utökat med digitala lösningar och anpassade öppettider för riskgrupper. Näthandeln kommer öka alltmer, samtidigt visar det sig att de mest välmående företagen erbjuder fysiska butiker i kombination med näthandel. Jag upplever att medvetenheten om vikten av lokal handel har ökat bland gotlänningarna under pandemin. Även den lokala näthandeln har ökat, det finns flera exempel där företagare fått fler gotlandskunder. Jag är även övertygad om att medvetenheten kring att välja lokalt kommer att leva kvar även efter pandemin. När den väl är över kommer folk vilja träffas igen, det talar mycket för att vi kommer bli vinnare då vi gotlänningar har ett gott rykte kring värdskap och service. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.