Annonssamarbete med Medeltidsveckan på Gotland

"Man klär inte ut sig, man klär upp sig för Medeltidsveckan!"

Medeltidsveckan startades med stor passion och en liten donation. I år fyller evenemanget hela 40 år och här berättar några av veckans eldsjälar om vad de tycker är det bästa med ett av Gotlands i särklass största evenemang.

Sofia menar att Battle of Wisby är ett tydligt bevis på hur stark hobbykraften kan vara.

Sofia menar att Battle of Wisby är ett tydligt bevis på hur stark hobbykraften kan vara.

Foto: Privat

Native2023-05-08 15:29
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Wiveka Schwartz ser fram emot årets medeltidsvecka och säger att hon ännu inte missat en enda.

Vi träffar en av Medeltidsveckans grundare Wivecka Schwartz, 90 år, i hennes våning på Birgers Gränd i Visby innerstad. Här bor hon sedan många år och där hon hela tiden kan känna historiens vingslag. Både i hennes stora samling av böcker och i de medeltida gränderna som finns i närområdet. Hon berättar för oss hur idéen till Medeltidsveckan föddes.

– Jag hade tidigare arrangerat Franciskanerdagarna och det var väldigt uppskattat evenemang som många tyckte om. Efter det blev jag uppmuntrad till att söka pengar till ett medeltidsprojekt året efter. I november 1983 fick jag beslut om att jag fått 30 000 kronor i bidrag. Allt startade alltså med den summan, säger hon. 

undefined
Wivecka Schwartz på Medeltidsveckan för flera år sedan.

Klockan 13.00 den 13 januari 1984 träffades stiftarna Gotlands Museum, Gotlands Bildningsförbund, Gotlands Hembygdsförening, Gotlands Turistförening, Medeltidsgillet och Gotlands Kommun (nuvarande Region Gotland) för att fastslå en tidpunkt när Medeltidsveckan skulle arrangeras för första gången.

Det bestämdes att veckan skulle äga rum vecka 32 och bland annat skulle man ta arrangera Valdemarståget och prata om Valdemarstavlan och brandskattningen av Visby.

– Under en tid var jag föreståndare vid Gotlands Turistförening och med den erfarenheten ansåg jag att det var bra om veckan genomfördes när sommargotlänningarna ännu var kvar och att det kunde bli en blandning av dem, gotlänningar och besökare. 

undefined
Det är många som uppskattar att gå runt på marknaden vid Paviljongsplan.

Dessutom skulle man sprida kunskapen om medeltiden till gotlänningarna. Det arrangerades fyra olika utbildningsdagar där man fick lära sig om medeltidsmänniskan i Visby, landet och kyrkan. Det genomfördes även en dräktdag där deltagarna fick lära sig att sy egna kläder.

– En sak är säker, utan folkbildningen blir det ingen medeltidsvecka. Att lära sig mer om historia och lära fler om hur det var på medeltiden är oerhört viktigt, säger Wiveka Schwartz. 

Hur känns det för dig att Medeltidsveckan nu fyller 40 år? 

– Det är något jag är stolt över såklart och jag ser det lite som en livsgärning. Tänk att ett evenemang som startades med hjälp av 30 000 kronor skulle kunna bli så stort.

undefined
Viveka Schwartz och ett stort gäng jublar över att Medeltidsveckan vunnit Stora Turismpriset 1996.

Under varje medeltidsvecka har varit klädd den högborgerliga damen Anna Pleskow. 

– Man klär inte ut sig, man klär upp sig för Medeltidsveckan. Jag har varje år varit klädd i dräkt. 

En av dem som tidigt intresserade sig för medeltiden är Sofia Hoas, som i fjol röstades fram till Årets gotlänning. Hon har sedan tonåren varit aktiv under Medeltidsveckan och säger att det var där som hennes intresse för historia väcktes. 

– Medeltidsveckan har betytt otroligt mycket för mig. Jag har varit med på alla medeltidsveckor och varit med sedan jag var 13 år. Jag fick tidigt lära mig mer om Gotlands historia och framförallt kunna göra det på ett lekfullt sätt, berättar Sofia Hoas. 

undefined
Sofia Hoas på häst i samband med Medeltidsveckan.

Hon och flera andra ungdomar började tillsammans sy dräkter utifrån de kläder som bland annat fanns på Gotlands Museum. 

– Det var helt fantastiskt och gjorde att vi började kolla på alla detaljer på kläder när vi besökte kyrkorna runt om på Gotland. Vi hade väldigt roligt tillsammans och det var grunden till mitt engagemang.

Under många år var hon även drivande i tältlägret som anordnas av föreningen Styringheim som nu återfinns vid Galgberget i Visby. Tidigare återfanns lägret i Östergravar.

– Jag var med och startade upp tältlägret och så har vi varit i väg med föreningen runt om i landet och i världen. När vi var i USA och jag sa att jag bodde i Visby blev många chockade. De hade bara koll på det som en medeltida rustning och inte att det var en stad. Det är många som vi träffat utomlands som senare valt att komma och besöka oss, säger Sofia Hoas. 

undefined
Hobbykraften har bland annat lett fram till satsningen Battle of Wisby.

Hon menar att det yttersta beviset på vad folkbildningen och "nörderiet" kan göra är Battle of Wisby, som är en iscensättning av slaget om Visby och genomförs vart tredje år.

– Det är verkligen resultatet av hur stark hobbykraften och folkbildningen kan vara. Här får man lära sig om hur slaget om ringmuren var och hur kläderna såg ut. När veckan startades var det ingen som sydde sina egna kläder, nu finns säljs det på marknaden och många väljer även att göra sina egna. 

undefined
I år kommer det att vara ett stort fokus kring mat och dryck på Medeltidsveckan.

I år är tanken att det verkligen ska märkas att Medeltidsveckan fyller 40 år – namnet blir Medeltidsveckan XL som även står för just 40. Totalt kommer det finnas runt 600 programpunkter. Temat för året är mat och dryck. 

– Det blir verkligen XL på flera sätt, både rent arrangörs- och publikmässigt. Vi utökar platsen till ett XL-område och förlänger marknadsdelen mot Strandgärdet. Vi ska lyfta fram de kärnvärden som ännu är otroligt viktiga för Medeltidsveckan och i år har vi Medeltidsbanden som vi kompletterar med drop in-biljetter om man bara vill gå på något enskilt evenemang. Det är en nyhet för året, säger Simone Duvander, producent på Medeltidsveckan, och fortsätter:

– Vi skapades för och av gotlänningar, och är väldigt måna om att hand om det arvet. Vi vill helst att var och en som bor här ska hitta något som passar just den, av allt det som skapas varje Medeltidsvecka.

undefined
Sofia Hoas säger att Medeltidsveckan betytt väldigt mycket för henne och att många lärt sig om historia genom Medeltidsveckan.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.