Annonssamarbete med Almi Företagspartner Gotland

”Min styrka är att jag alltid vågat be om råd”

I den andra delen av podden ”Snacka om Affärsliv” intervjuas Hanna Wiman som bland annat är styrelseledamot för Strand Hotel och vd för Stora Karlsö.

Hanna Wiman säger att det var en intressant tid som vd för Strand Hotel och nu ser hon fram emot att bland annat vara vd för Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening.

Hanna Wiman säger att det var en intressant tid som vd för Strand Hotel och nu ser hon fram emot att bland annat vara vd för Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening.

Foto: Malin Stenström

Native2022-12-27 06:00
Detta är ett annonssamarbete.

Hanna Wiman var under tio år vd för familjeföretaget Strand Hotel i Visby. I podden ”Snacka om Affärsliv” som leds av Nina Rung och som är ett samarbete mellan Gotlands Media och Almi Gotland pratar hon om uppväxten, att i princip leva med ett hotell som syskon och hur hon ser på framtiden.

– Hotellet är kanske deras största bebis, mina föräldrar har ändå lyckats och kommit så här långt, säger hon bland annat i intervjun med Nina Rung. 

Hanna växte tillsammans med sina föräldrar och tre syskon bokstavligt talat upp i en hotellmiljö. Föräldrarna testade att hyra ut under sommarperioden och tänkte att det nog skulle gå att ha ett hotell i Visby. 1982 öppnade de sitt hotell som då hade 13 hotellrum vid deras dåvarande boende.

– De höll på att inte få lån för att banken inte trodde att det skulle gå att driva ett hotell där. I dag har vi 125 rum på Strand Hotel och totalt 225 rum med Solhem Hotel som tillkommit, så det är lite större nu, säger hon. 

Det var under många år tufft när föräldrarna och barnen nästan bara kunde umgås samtidigt som de jobbade.

– Mina föräldrar var alltid där, även om de inte alltid hade tid. Jag tyckte väl inte att det var konstigt att mina föräldrar jobbade på det sättet. Nu när jag har familj och ser hur min sambo är uppväxt, det är kanske då man ser de skillnaderna, säger hon.

undefined
Hanna menar att det är väldigt roliga människor i besöksnäringen och det är en av anledningarna till att hon blivit kvar där.

Efter gymnasiet och jobb inom besöksnäringen var Hanna under en period ifrån familjeföretaget. Hon har studerat, lärt sig flera språk och har bland annat arbetat på fastlandet i olika befattningar. För lite mer än tio år sedan var hon i väg på en långresa. 

– Jag tänkte egentligen plugga en masterutbildning i hållbarhet när jag kom hem, men när jag väl kom till Sverige började jag arbeta på Strand Hotel igen och blev kvar. Min bror var också där och det blev så att jag blev vd utifrån de uppgifter som vi plockade på oss.

Hon menar att det är något speciellt att arbeta inom just besöksnäringen.

– Det är så otroligt roliga människor i den här branschen, både som kollegor och de människor som kommer och bor hos oss. I de flesta fallen är de hos oss för att göra något roligt. 

Hanna var vd i nästan tio år innan hon valde att lämna uppdraget.  

– Efter ett par år kom det första riktiga eldprovet som ledare när vi hade haft en för stor kostym och behövde säga upp människor. Då var det lite ensamt att driva företaget, säger hon.

– Men samtidigt har jag alltid vågat be bekanta och vänner om råd, det har varit min styrka. 

undefined
Hanna Wiman säger att det var en intressant tid som vd för Strand Hotel och nu ser hon fram emot att bland annat vara vd för Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening.

I fjol lämnade hon över till Sofia Munkhammar som nu är vd. Nu sitter Hanna tillsammans med flera andra familjemedlemmar i styrelsen.

– Jag kände att jag hade en så bra kollega att det var naturligt att lämna över till Sofia. Men då krävdes det uppbackning och då startade vi upp en mer arbetande styrelse som vi ännu håller på att utveckla. Det är intressant att vara mer strategisk och se allt i ett större perspektiv.

Förutom styrelseuppdraget i Strand Hotel arbetar Hanna under vår och höst deltid med renovering av hotellet. Dessutom är hon vd för Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening.
– Jag har i 14 år arbetat ideellt med styrelsen för föreningen och kände i samband med min andra föräldraledighet att det vore väldigt kul att arbeta som vd där. Till slut blev det så.

Om podden

”Snacka om Affärsliv” är en podcast om jämställdhet, ledarskap, livet och karriären. Här lyfter vi fram Gotlands mest tongivande kvinnliga ledare och förebilder. 

Podden är ett samarbete mellan Almi Gotland och Gotlands Media och finns att lyssna på där poddar finns.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.