Nina Rung, kriminolog och debattör, är en etablerad person gällande att driva opinion kring sexualbrott, barns utsatthet och det svenska rättssystemet. Hon föreläser och utbildar inom jämställdhet och våldsprevention, har gett ut böcker och anlitats som sakkunnig i rättegångar.
Nu ska hon leda Gotlands Medias och Almi Gotlands nya podd "Snacka om affärsliv". Där kommer hon i tio avsnitt att intervjua tio kvinnor från det gotländska näringslivet. Det är första gången som hon själv kommer att vara intervjuare.
– Jag tycker att det ska bli jättekul och inspirerande. Nu ska jag få intervjua personer som jag inte vet någonting om och få möjlighet att lära känna dem lite. Jag vill ge lyssnarna samma upplevelse och förhoppningsvis ge nya tankar om både jämställdhet och fler perspektiv. Jag är jättepeppad, säger Nina Rung.
Vad hoppas du att podden kommer att ge?
– Många känner till de här kvinnorna genom vad de gör i arbetslivet. Tanken med poddens struktur är att man nu ska lära känna dem som människor. Lyssnarna ska få veta vad som driver dem, vad de har för värderingar och hur det kommer sig att de är där de är. Man ska få en lite större förståelse för de här kvinnorna. Alla människor har en intressant berättelse, oavsett om man har blivit omskriven i media eller inte och nu får vi höra just de här kvinnornas berättelser!
Hur tror du att dina tidigare erfarenheter kommer till nytta i arbetet med podden?
– Jag tänker att min kunskap om jämställdhet kommer märkas genom att den blir en del av samtalet. Det ska inte bli någon ren "ställa frågor"-podd, utan mer av ett samtal.
Hon hoppas att det inte bara ska vara kvinnor som lyssnar – utan att männen tar tillfället att lära sig mer genom att ta del av även kvinnors olika erfarenheter från näringslivet på Gotland.
– Det borde ligga i många mäns intresse att ta del av det som de här kvinnorna berättar. Kanske kan man förstå mer vad som behöver rekryteras i sin egen organisation eller få en större förståelse kring ledarskap. Generellt har det varit så att det mest är kvinnor som kan identifiera sig med andra kvinnors berättelser. Få killar har tagit del av kultur med en kvinna i huvudrollen eller läst ”chick-lit”, men de flesta kvinnorna har sett James Bond eller konsumerat kultur med män i alla positioner och identifierat sig med honom. Desto mer män tar del av kvinnors berättelser och desto mer jämställda vi blir, blir även företagen mer intressanta och lönsamma, säger Nina Rung och fortsätter:
– En utmaning till alla män på Gotland är att faktiskt ta del av de här berättelserna och se vad de kan känna igen sig i och lära sig av. Samtidigt kan en ju undra varför vi alltid ska anstränga oss så för att försöka få med männen? Det är de som i förlängningen kommer att förlora på det om de inte tar del av kvinnors berättelser, kunskap och erfarenheter. Det går bättre för företag som är mer jämställda, än för dem som inte är det.
Podcasten ska sätta ett stort fokus på jämställdhetsfrågor. Gotlands Media är initiativtagare till den nya podcasten. Johan Mattisson, vd på det gotländska medieföretaget, säger att de vill bidra till förändring för ett mer jämställt gotländskt näringsliv och han hoppas att ”Snacka om affärsliv” ska inspirera till det.
– Vi har stort fokus på jämställdhetsfrågor både lokalt hos oss men även inom hela NTM som mediekoncern. Frågan om jämställdhet är viktig både som arbetsgivare, i journalistiken och i kommersiella produktioner. Om vi ska lyckas skapa förändring behöver vi aktiva handlingar varje dag för att uppnå jämställdhet och bryta stereotypa normer, säger Johan Mattisson.
Almi Gotland är samarbetspartner till podcasten och Henrik Munkhammar, vd, säger:
– För mig var det självklart att vara en del av detta spännande projekt. Vi på Almi värdesätter olikheter och det är viktigt med en etisk och kulturell mångfald – samt en jämn köns- och åldersfördelning på företag.
– Vidare är det självklart att alla anställda ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Nu hoppas jag att många ska lyssna på podcasten och de budskap som de olika huvudpersonerna vill förmedla, samt att lyssnarna blir inspirerade av kvinnorna från vårt gotländska näringsliv, säger Henrik Munkhammar.