Annonssamarbete med Coop Gotland

Litet gotländskt bryggeri har produktion av öl hos Stora Coop

Små lokala aktörer förtjänar de hetaste säljytorna! Den inställningen tar Stora Coop Visby nu ett steg längre – genom att låta ett litet gotländskt bryggeri ha sin produktion i en enskild del av lokalen. Ytan intill är tänkt att bli en arena där olika saker kan hända.

Den här ölen från Ölverket börjar nu bryggas i en enskild del av Stora Coop Visbys lokaler.

Den här ölen från Ölverket börjar nu bryggas i en enskild del av Stora Coop Visbys lokaler.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2023-09-01 00:00
Detta är ett annonssamarbete.

Att Stora Coop satsar på en hel del okonventionella inriktningar för en dagligvaruhandel känner många på Gotland redan till. Anledningen till att det är så kanske inte är lika spridd.

– Varför ska den här butiken finnas tänkte många när Stora Coop byggdes för tio år sedan. Från att ha börjat som en vanlig butik rannsakade vi oss själva och kom fram till att vi måste ha en särprägel för att vara relevanta, säger Martin Kristensson, som är kreativ chef på Stora Coop.

undefined
"Extremt närproducerad kooperativ Gotlandspilsner", som Stora Coop Visby har tagit fram i samarbete med Barlingbo Bryggeri, blev startskottet för inriktningen på lokala samarbeten.

Stora Coop ifrågasatte branschdogmer och började att testa allt möjligt. Samarbetet med att ta fram ”Extremt närproducerad kooperativ Gotlandspilsner” tillsammans med Barlingbo Bryggeri är ett exempel.

– Där knäcktes koden. Kooperation betyder ju samarbete. Det ena har lett till det andra och för varje grej renodlades tanken om vad vi ska vara.

undefined
Coop Records är ett tydligt exempel på Stora Coop Visbys särprägel, med Martin Kristensson som draglok. Den senast lanserade skivan är av Björn Olsson, som annars är mest känd för att skriva låtar till Håkan Hellström.

Det egna skivbolaget Coop Records tycker Martin Kristensson är det tydligaste exemplet, för att det är så osannolikt. Tack vare det har många nya samarbeten inletts. Och nya kreativa planer fortsätter att gro.

– Våra idéer börjar som en färgklick som sedan växer. Som lava på en sten, som expanderar där den kan och tar slut där den ska. Det blir som det kan bli, vilket alltid blir bäst. 

undefined
Stora Coop Visby har ett brett utbud av lite ovanligare drycker från både när och fjärran.

Martin Kristensson menar att deras ägandeform som kooperation är det som möjliggör för dem att jobba på det här sättet.

– Vi vill inte bara satsa på den lägst hängande frukten. Frukten där uppe kräver lite mer, men ger också så mycket mer.

undefined
Martin Kristensson visar upp en av alla småskaligt producerade gotländska drycker som Stora Coop Visby har i sitt utbud – Folkrauk från Rauk Bryggerier.

Ett exempel på det är att Stora Coop har dörrarna öppna på vid gavel för gotländska leverantörer. 

– Hos oss får de bästa platsen. Vi jobbar med ”levelling”, alltså att jämna ut dominansen. Stora varumärken får samsas med de små lokala. Det ligger i vår ideologi att samverka och det ger en stor mening att jobba så.

undefined
Den här ölen från Ölverket börjar nu bryggas i en enskild del av Stora Coop Visbys lokaler.

Eftersom Stora Coop har så många samarbeten på ön vände sig det lokala bryggeriet Ölverket till dem för att rådfråga om de kände till någon lämplig lokal för deras produktion. 

undefined
I den gamla apoteksytan hos Stora Coop Visby brygger numera Ölverket sin öl.

Ett svar Ölverket inte hade räknat med är att Stora Coop har plats över för dem i deras lokaler. Där det fanns ett apotek de första åren på Stora Coop börjar det nu att bryggas öl. Och kreativa planer för ytan intill börjar ta form. 

– Det blir en vacker samexistens där vi drar och puffar varandra framåt och där vi länkar ihop det lilla med det stora, säger Martin Kristensson.

undefined
Martin Kristensson har visioner för hur den gamla apotekslokalen kan göras om och bli en arena för olika aktiviteter med småskaliga producenter.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.