På grund av såväl sitt geografiska läge som sin näringsverksamhet är Gotland beroende av ett fungerande trafiksystem. Genom färja och flyg knyts hela ön samman med fastlandet. Resorna har ökat kontinuerligt över åren, något som gjorde att Pigge Werkelin på Werkelinbolagen valde att starta projektet Trafikplan Gotland.
— Vi ville se över hur vi kunde utveckla Gotlandstrafiken och göra den billigare, mer effektiv och bättre för miljön. Med Allan Larsson i spetsen som projektledare för Trafikplan Gotland, tillsammans med ett flertal kunniga intressenter inom sjöfart, teknik/energi, ekonomi, företagande och finansiering, kan vi nu visa hur ett nytänkande och konkurrenskraftigt alternativ kan se ut, berättar Pigge.
Allan Larsson har som sommargotlänning rest med färja till och från Gotland sedan 1986, och har därav en resenärs erfarenhet av vilka styrkor och svagheter som finns i det nuvarande upplägget. Trafikplan Gotland har presenterats för länsstyrelsen, Region Gotland, näringslivet på Gotland och under Almedalsveckan. Den har mött stort intresse och positiva reaktioner.
— Vi vill göra en insats som är bättre för Gotland och bättre för klimatet. Detta innebär framför allt att förbättra sommartrafiken till och från Gotland för att alla som vill ska ha möjligheten att resa till ön. I samband med detta vill vi även driva på färjetrafikens klimatomställning. På kort sikt gör vi detta genom att skapa konkurrens mellan dagens färjor och en klimatsmart sommarfärja, menar Allan.
Den klimatsmarta sommarfärjan föreslås att sättas in 2024 och drar ner sin fart från tjugoåtta knop till tjugoen knop för att halvera energianvändningen, utsläppen och energikostnaderna. Detta gör att resenärerna nu står inför valmöjligheter gällande sitt resande: de kan antingen välja att resa med de nuvarande färjorna och komma fram snabbare men belasta klimatet, eller så väljer de att resa med sommarfärjan och låter det ta lite längre tid, men ger mindre klimatbelastning och betalar ett lägre pris för resan.
På längre sikt finns det planer på att införa mer omfattande klimatsmarta lösningar.
— Från cirka år 2030 borde man satsa på att färjetrafiken är helt emissionsfri och att fartygen då kan drivas med grön vätgas. Vi vill dessutom göra Gotland till ett EU-finansierat utvecklingscentrum för en smart samordning av färjor, elbussar och elflyg. På så sätt kan vi göra resandet både enklare och mer klimatsmart, berättar Allan.
Upphandlingen av färjetrafiken till och från Gotland förbereds av Trafikverket och kommer att beslutas av regeringen.