Rustade för framtiden

I en tid så osäker och prövande som den vi befinner oss i nu behövs sånt som stärker, glädjer och för oss samman regionalt, nationellt och över hela världen.

Det blir allt fler som driver UF-företag. Här är killarna i Obsonatus UF.

Det blir allt fler som driver UF-företag. Här är killarna i Obsonatus UF.

Foto: Ung Företagssamhet

Native2022-03-08 07:46
Detta är ett annonssamarbete.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och de är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Organisationen har sedan 1919 arbetat för att stärka ungas entreprenörskap. 1980 startade Ung Företagsamhet i Sverige som en del av det nätverket som idag omfattar över 340 lokala kontor i 115 länder. 

Nu har det globala nätverket blivit nominerade till Nobels fredspris för sitt arbete. JA Worldwides stora framgångar med att stärka ungdomars egen förmåga att hantera sin ekonomiska situation, en otrolig global räckvidd och förmåga att fungera som en enande kraft för mångfald ligger bakom nomineringen av organisationen. 

– Vi är väldigt glada och stolta att som en del av JA Worldwide-nätverket få ett sånt erkännande, säger Nicoline Roswall, regionchef för Ung Företagsamhet på Gotland.

Gotländska skolor har länge haft ett starkt engagemang i Ung Företagsamhet och i år har de 188 UF-företagare i våra gymnasieskolor. 92 tjejer och 96 killar som tillsammans driver 60 företag. 

Ny statistik visar att 36 273 gymnasieelever läsåret 2021/22 driver UF-företag runtom i Sverige, vilket är nytt rekord. I likhet med tidigare år går ekonomiprogrammet starkt och glädjande visar årets siffror att andelen UF-företagare även ökar på flera yrkesprogram. Bygg- och anläggning, fordon- och transport, samt vård och omsorg ökar samtliga med över 20 procent fler elever som driver UF-företag.

– Det är så roligt att se en sådan kraftig ökning på flera yrkesprogram. Här är företagsamhet och entreprenöriella förmågor av särskild vikt och detta är branscher som är viktiga också ur ett pandemiperspektiv. Med hjälp av UF-företagandet står dessa ungdomar bättre rustade för en osäker framtid menar, säger Nicoline Roswall.

De två senaste åren har varit tunga för både lärare och elever och alla har fått anstränga sig för att hitta nya sätt att tackla uppgifterna. Förra året innebar mycket distansarbete och utveckling av digitala verktyg. Det kom samtidigt mycket positivt ur omställningen till den nya digitala verkligheten. Uppbyggnaden av den digitala säljplattformen som de kallar UF-gallerian som hade premiär förra året och i år har ännu fler hittat dit med sina företagsidéer. Många har jobbat hårt för att hålla tempot men ännu är de inte helt ikapp. 

Trots att UF ligger lite efter säger de att de behöver gasa och det gör de genom att satsa på en aktivitet i grundskolan som heter Framtidskoll. Frågorna kring gymnasievalet och framtiden kan vara många och kännas stora, speciellt i årskurs nio. 

I en undersökning gjord av gymnasium.se svarade 73 procent att de upplevde att det var svårt att välja gymnasieskola eller program. UF vill ge elever i årskurs nio de rätta verktygen för att stärka deras valkompetens. 

Så nu erbjuder UF en dag som innehåller tankeväckande föreläsningar på temat utbildning, jobb och privatekonomi. Syftet med Framtidskoll är att förbereda eleverna inför stundande vägval. UF ger dem inte bara en färdig karta till framtiden, de ger dem även redskap att läsa en karta och ta ut färdriktningen på egen hand.

Tjejerna i Gutebrädet UF.
Tjejerna i Gutebrädet UF.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.