Annonssamarbete med The Wine Hub

Nya utbildningen snackis bland vinkännare – nu kommer den till Gotland

Den nya sommelierutbildningen från The Wine Hub har blivit en riktig snackis i restaurangbranschen och bland vinkännare. I höst kommer utbildningen återigen till Visby. "Jag gick från att vara en öltjej till att tycka det är riktigt kul med vin", säger prisade krögaren Ellen Kanellos.

Marika Waern säger att de gärna ser fler vinintresserade människor gå utbildningen och att det inte bara behöver vara personer som arbetar inom restaurangsbranschen. Blandade kursdeltagare som har olika bakgrund är det bästa, menar hon.

Marika Waern säger att de gärna ser fler vinintresserade människor gå utbildningen och att det inte bara behöver vara personer som arbetar inom restaurangsbranschen. Blandade kursdeltagare som har olika bakgrund är det bästa, menar hon.

Foto: The Wine Hub

Native2023-04-21 01:00
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Marika Waern säger att The Wine Hub är en modern sommelierutbildning där miljö och hållbarhet är i fokus.

Marika Wærn grundade The Wine Hub i oktober 2021 tillsammans med Johan Franco Cereceda och Hans Wejnefalk Larsson. Trion hade pratat om att de ville göra om sommelierutbildningen i grunden och uppdatera den rejält.  

– Vi kände inte varandra när vi började. Jag hade haft Johan som föreläsare när jag gick min sommelierutbildning och Hans lärde jag känna när han drev en vinbar. Han är en av de bästa sommeliererna i Europa. Vi tre tittade på vad vi tyckte saknades och tog fram ett kursmaterial som i vårt tycke är helt uppdaterat, säger Marika Wærn och fortsätter:  

–När man går en sådan här utbildning ska det vi presenterar vara attraktivt för ögat och så har vi tagit in flera delar som man behöver prata om, exempelvis pratade man inte alls om naturviner tidigare. Det gör vi nu.  

undefined
The Wine Hubs utbildning har utvecklats av prisade sommelierer och deras kursprogram uppdateras hela tiden efter vad som händer inom branschen.

Om utbildningen

Sveriges nya sommelierutbildning där vi tar utbildningen till en ny nivå! Här lär du dig allt om druvor, vintillverkning, om terroir och världens alla vinländer tillsammans med branschens kunnigaste vinexperter. Du får även lära dig om öl, sprit, cider, alkoholfritt och om dryck utifrån ett miljöperspektiv. Dessutom kommer du att få med dig de viktigaste verktygen en sommelier bör ha med sig ut i arbetslivet. Varje kurstillfälle präglas av en dialog mellan kursdeltagare och föreläsare där föreläsaren på ett pedagogiskt sätt redogör för de viktigaste förändringarna inom respektive område. 

Plats: Kalk Hotel i Visby innerstad.

Här kan du läsa mer om utbildningen. 

Natalie Nilsson, ägare av den mysiga vinbaren Volare på Strandgatan, pratade med The Wine Hub om att hon ville ha en sommelierutbildning på Gotland och fick snabbt ihop människor från branschen som kände att de ville gå utbildningen. Det blev en ren succé.  

Prisbelönta krögaren Ellen Kanellos var en av dem som valde att gå utbildningen för att uppdatera sitt eget kunnande kring vin och även se till att Bageriets utbud var anpassat efter det som människor vill ha.   

– Jag gick från att vara en öltjej till att tycka det är riktigt kul med vin. Det här var både för min egen skull och för min verksamhet, säger Ellen.  

undefined
Ellen Kanellos säger att hon är väldigt glad över att hon gick utbildningen och fick lära sig mer om dryck.

Hur var det att gå utbildningen?  

– Det var en rejäl väckarklocka och vi lärde oss så mycket. Sedan gillar jag The Wine Hub för att de inte säger att det är såhär eller såhär, de är nytänkande och säger inte enbart att det ska vara rött vin till kött eller vitt vin till fisk. De fick oss själva att tänka mycket, säger Ellen Kanellos och fortsätter:  

– Sedan gillade jag att de plockat in öl och naturvin i utbildningen. Jag är väldigt glad över att jag gick utbildningen och har nu gjort en ordentlig vinlista till Bageriet. Vi ska inte vara något fancy pancy-ställe, utan det ska vara för alla. Men nu kan vi mer om vin och dryck.  

undefined
Ellen i samband med att hon firar att hon nu blivit utbildad sommelier.

LÄS MER: Här kan du läsa om sommelierutbildningen som kommer till Visby

Just att vin och dryck ska vara lättillgängligt är något som The Wine Hub är extra måna om. De menar att den snobbighet som varit kring vin ska bort. 

– Snobbismen borde ha varit begravd för länge sedan. Vi är väldigt måna om att ta in föreläsare som lever enligt vår filosofi och att vin ska vara något för alla. Vi är glada över att vi blivit så pass bra mottagna och att restaurangbranschen tycker det är roligt med en ny aktör som moderniserar och tänker lite annorlunda än hur det varit historiskt.

undefined
Marika Waern säger att de gärna ser fler vinintresserade människor gå utbildningen och att det inte bara behöver vara personer som arbetar inom restaurangsbranschen. Blandade kursdeltagare som har olika bakgrund är det bästa, menar hon.

The Wine Hubs nästa utbildning börjar 12 september och Marika Wærns förhoppning är att det ska vara en blandning mellan den som vill lära sig mer om vin och de som är från branschen. På deras utbildning blir man direkt utbildad sommelier och de har valt att inte dela upp utbildningen i flera steg.  

– Om man har både steg ett och steg två blir det dyrare. Vi ville ha en utbildning som vi tyckte saknades på marknaden och som våra kunder vill ha. Vi har även en jämn fördelning mellan kvinnliga och manliga föreläsare. Det kan inte bara vara män runt 55 år som föreläser om vin. Det finns så många duktiga kvinnor i vinvärlden och dem vill vi lyfta här, säger Marika Wærn.  

 Hur ser jobbsituationen ut för utbildade sommelierer?  

– Branschen skriker efter de som vill jobba som sommelier! Du kan jobba på restauranger, hos en vinimportör eller på vingårdar. Det finns väldigt mycket jobb för tillfället för dig som är utbildad sommelier. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.