– Det finns så mycket bra gotländska produkter. Det är naturligt för oss att ha gotländskt i första hand, säger Frida Ganshed som är vd på Coop Gotland sedan i maj.
Satsningen på att arbeta med gotländska producenter är en betydande anledning till att hon tackade ja till jobbet. Ambitionen och angelägenheten är redan väletablerad inom företaget.
– Vi kan inte prispressa utan måste också värna om våra gotländska producenter, säger Emilia Johansson, som är butikschef på Coop Roma.
Just nu arbetar Coop Gotland med att ta fram en gemensam märkning till de gotländska butikerna, som gör det lättare för kunderna att se vilka produkter som är lokalproducerade.
– Änglamarks palsternackor och morötter till exempel är gotländska utan att det syns på påsens framsida, säger Frida Ganshed, som hoppas att märkningen kommer ge effekt i kundledet.
– Vi kan inte bestämma över kundens beslut, men hoppas på att uppmuntra till att köpa mer gotländskt.
Coop Gotland är även engagerade i att förbättra den gotländska livsmedelskedjan.
– Vi har gått med som part i Matbyrån, som jobbar för att tajta till kedjan mellan producent och leverantör, säger Emilia Johansson.
En av alla gotländska producenter som levererar färskvaror till Coop Gotland är Stora Tollby gård i Fole. Främst är det potatis, lök och jordärtskockor de levererar till Coop, men det kan även vara annat.
– Vi har en bra dialog och när vi har överskott av något kan vi kolla med Stora Coop om de kan ta in ett parti. Det sitter inte fast någonstans där utan är snabba ledtider. På så sätt jobbar vi tillsammans för att ta vara på det som finns, säger Andreas Wiklund som driver Stora Tollby gård.
Theres Tofftén jobbar som säljchef för kolonialprodukter på Stora Coop och är den som har mest kontakt med de gotländska leverantörer som inte har färskvaror, exempelvis till den Gotlandsavdelning som finns vid ingången till butiken.
– Vi är öppna när nya leverantörer kontaktar oss och ibland ligger vi på när vi ser någon ny gotländsk produkt. Vi vill att man ska hitta ett lokalproducerat alternativ, säger hon.
Stora Coop köper även in små partier där det ibland är lägre marginaler i början.
– Vi vill hjälpa till och anpassa för att hitta rätt nivåer och få bra snurr på det. Ibland köper vi in något innan det ens är sått eller producerat för att möjliggöra för det – för vi vill uppmuntra mer gotländskt, säger Theres Tofftén.
Ett av de senaste tillskotten av gotländska produkter är alternativ till ris från Labans Kvarn av kultursorterna dinkel, durum, nakenhavre, emmer och enkorn.
– Labans Kvarn är först i världen med det, säger Theres Tofftén.
En annan av de gotländska producenter som Theres Tofftén samarbetar med är Överstekvarn.
– Coop är alltid öppna för något nytt, säger Anna Mathers, som driver Överstekvarn.
Överstekvarn har tagit initiativ till samarbetet Gotlandsplock med Gute Rosteri, Halfvede Musteri, Gotlandsknäcke och Tryffel of Sweden. Överstekvarn håller koll på vad som behöver fylls på i butikerna för alla fem företag.
– På Stora Coop är det alltid kul att komma in. Alla säger hej, det är en positiv stämning och man känner sig välkommen, säger Anna Mathers.