Annonssamarbete med Heidelberg Materials

Heidelberg Materials täktansökan: Så ska kapaciteten av dricksvatten i Slite fördubblas

Heidelberg Materials ansökan om ett 30-årigt täkttillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland tar nu ytterligare ett steg inför prövningen. Nyligen besvarades de yttranden som lämnats in till mark- och miljödomstolen.

– Vårt absoluta fokus är att vi tryggar svensk cementförsörjning och genomför klimatomställningen, samtidigt som vi bidrar till att förstärka vattenförsörjningen på Gotland, säger Matilda Hoffstedt som är fabrikschef i Slite.

– Vårt absoluta fokus är att vi tryggar svensk cementförsörjning och genomför klimatomställningen, samtidigt som vi bidrar till att förstärka vattenförsörjningen på Gotland, säger Matilda Hoffstedt som är fabrikschef i Slite.

Foto: Heidelberg Materials

Native2024-12-16 08:53
Detta är ett annonssamarbete.

– Vi har lyssnat på alla berörda parter och utvecklat våra förslag ytterligare, särskilt kopplat till hur vi vill förstärka vattentillgången till människor och natur på norra Gotland, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef, Heidelberg Materials i Slite.

Det var i slutet av 2023 som Heidelberg Materials lämnade in en ansökan om ett förnyat 30-årigt tillstånd att bryta kalksten i Slite. Det nuvarande fyraåriga brytningstillståndet gäller till och med december 2026.

Heidelberg Materials ansökan innehåller omfattande skyddsåtgärder under hela tillståndstiden för att skydda och tillskapa naturvärden, och säkerställa tillgången till vatten på Gotland.

Under 2024 har mark- och miljödomstolens handläggning av ansökan fortsatt enligt sedvanlig process då myndigheter, sakägare och intresseföreningar haft möjlighet att yttra sig i målet.

Det är på dessa yttranden som Heidelberg Materials lämnat in svar i form av förtydligande och ytterligare information.

– Vårt absoluta fokus är att vi tryggar svensk cementförsörjning och genomför klimatomställningen, samtidigt som vi bidrar till att förstärka vattenförsörjningen på Gotland. Nu ser vi fram emot att fortsätta dialogen med alla inblandade och arbeta för att verksamheten ska drivas och utvecklas på bästa möjliga sätt, säger Matilda Hoffstedt som är fabrikschef i Slite.

undefined
Som en del i det sökta tillståndet planerar Heidelberg Materials bland annat att omvandla Västra brottet till en sjö då den täkten avslutas.

Navet i Sveriges cementförsörjning

Slitefabriken är navet för att långsiktigt säkerställa cementförsörjningen i Sverige och är viktig ur ett nationellt beredskapsperspektiv. Kalkstensförekomstens storlek, kvalitet och tillgänglighet saknar motsvarighet i Sverige.

– Ett 30-årigt tillstånd för att bryta kalksten lägger grunden till att vi kan fortsätta klimatomställningen av Slitefabriken och att vi kan säkra en trygg försörjning och beredskap av cement i stor skala, förklarar Matilda Hoffstedt.

Här är de insatser som planeras

Att bryta kalksten innebär en påverkan på närområdet. Nyckelfrågor i prövningen är påverkan på vatten, arter och naturvärden och ansökan bygger på mycket omfattande utredningar. Heidelberg Materials kommer att investera cirka 1,5 miljarder kronor för skydd av vatten och natur.

Som en del i det sökta tillståndet planerar Heidelberg Materials följande insatser:

  • Omvandla Västra brottet till en sjö då den täkten avslutas.
  • Lagra och rena vatten för att stärka dricksvattentillgången på norra Gotland.
  • Återinfiltrera grundvatten till närliggande områden.
  • Minska inflödet av grundvatten till File hajdar-täkten genom tätning av berget.
  • Upprätthålla flöden i bäckar och vattendrag.
  • Återställa och skapa livsmiljöer för fjärilsarter.
  • Anta ett ambitiöst ekologiskt kompensationsprogram för att motverka förlust av naturvärden.

Verksamheten flyttas till File hajdar

En stor förändring är att verksamheten i Västra brottet kommer att avslutas i början av tillståndstiden och omlokaliseras till File hajdar. Det innebär att hela Västra brottet kan börja vattenfyllas och skapa en stor sjö med positiva effekter på grundvattennivåer och grundvattentillgång.

Vid File hajdar planeras omfattande åtgärder runt vattenhanteringen både för att minimera påverkan på omgivningen och för att stärka vattentillgången. Ett exempel handlar om att lagra vatten under den nederbördsrika vintersäsongen för sedan nyttjas under de torra sommarmånaderna. Tillsammans med etableringen av en vattenreningsanläggning kommer det att innebära en fördubbling av dricksvattenkapaciteten i Slite.

Kraftig minskning av buller och damning

Heidelberg Materials kommer att säkerställa att påverkan på arter och värdefull natur minimeras och att verksamheten på lång sikt kan bidra med ett nettotillskott gällande biologisk mångfald. Detta genomförs genom återförande av grundvatten, återställande och nyskapande av livsmiljöer samt ett omfattande ekologiskt kompensationsprogram.

När Västra brottet avslutas och verksamheten fortsätter bedrivas på File hajdar, kommer omgivningspåverkan som buller och damning nära Slite samhälle att minska. Transporter av kalksten från File hajdar kommer ske med transportband direkt till cementfabriken.

– Vi kommer att följa upp skyddsåtgärderna så att de fungerar korrekt och effektivt över lång tid genom ett kontrollprogram. Det omfattar att vi bevakar såväl grundvattensituationen som naturvärdena, både inom och utom det område som kan påverkas av verksamheten. Detta innebär att vi kan anpassa skyddsåtgärderna vid behov och utifrån de faktiska förhållandena vid en given tidpunkt i framtiden, säger Matilda Hoffstedt.

Nästa steg för ansökan är huvudförhandling i mark- och miljödomstolen i slutet av januari 2025.

Läs mer här om ansökan om täkttillstånd i Slite. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.