Annonssamarbete med Länsförsäkringar

Så skapar rekordåterbäringen möjligheter för lantbruket

Under 2020 betalar Länsförsäkringar Gotland ut sin största återbäring någonsin, hela 75 miljoner kronor. I vanliga fall betalas återbäringen ut under hösten men med anledning av coronavirusets effekter på samhället så har bolaget valt att tidigarelägga utbetalningen.

Foto: LRF Gotland

Native2020-06-24 11:26
Detta är ett annonssamarbete.

Förhoppningen är att de pengar som betalas ut i återbäring också ska stanna på ön och gynna såväl företag som privatpersoner på Gotland, antingen genom ökad konsumtion eller genom att skapa en buffert för framtiden. Men hur mycket är egentligen 75 miljoner och vad kan utbetalningen tänkas ha för effekter på samhället? För att ta reda på detta har vi pratat med företrädare för tre olika branscher och bett dem reflektera kring situationen i allmänhet men också kring värdet av att handla lokalt och välja lokala leverantörer. Först ut är Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland. 


Hej Andreas. Du företräder lantbruket, en av Gotlands absolut största och viktigaste näringar. Hur skulle du beskriva läget i just nu? 

– Hej! Lantbruket är ju en väldigt bred näring med många olika branscher som påverkats på olika sätt. Exempelvis så har odlare av primörer som sparris och bär drabbats hårt denna våren, både av Corona som påverkat efterfrågan på produkterna men också av frosten som förstört delar av skörden. Ser vi till det mer traditionella lantbruket med t.ex. mjölk, spannmål, gris och lamm så har påverkan av Corona varit liten så här långt, men kan komma om det blir problem med reservdelar och insatsvaror från stängda fabriker. Sen finns en viss oro om det inte kommer mer regn. Övriga branscher med ägg, grönsaker och skog har också haft en variation på efterfrågan efter Coronas infall.

Lagom till midsommar betalades 75 miljoner ut till gotländska privatpersoner och företag. Om vi leker med tanken att dessa pengar stannar här på ön och exempelvis används för att köpa lokala varor och tjänster. Vad tror du att det skulle kunna göra för skillnad? 

– Det kan göra stor skillnad. Framförallt om de används så att det gynnar gotländskt näringsliv i flera led, till exempel genom att handla gotländsk mat i handeln eller på restaurang. Det ger inte bara inkomster för den enskilda butiken eller restaurangen utan också för grossistledet, förädlingen och lantbrukaren, som i sin tur köper tjänster i form av byggare, elektriker med mera. Alla dessa led bidrar dessutom med skatteintäkter till regionen. Så köp gotländsk mat så kommer det gynna hela Gotland!

Du beskriver samarbetet på ett väldigt bra sätt, och hur vi genom aktiva och medvetna val kan skapa goda förutsättningar för Gotland och gotlänningarna. Finns det andra fördelar med att välja lokala producenter eller leverantörer? 

– Det är viktigt av flera aspekter men framför allt om vi vill ha en service på ön behöver vi även handla lokalt. Sen är det även så att om man exempelvis köper gotländskt kött gynnar man inte bara de enskilda företagen, man bidrar även till ett öppet landskap och biologisk mångfald. Precis som att handla i den lokala gårdsbutiken bidrar till en levande landsbygd och så vidare. Gotländsk konsumtion av gotländska varor ger ringar på vattnet, så fråga alltid efter ett gotländskt (eller svenskt) alternativ. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.