Annonssamarbete med Gotland Grönt Centrum

Rekordmånga sökande till naturbruksprogrammet på Gotland Grönt Centrum

Till hösten har 55 elever valt naturbruksprogrammet på Gotland Grönt Centrum som förstahandsval till gymnasiet. Programmet har aldrig haft så många sökande tidigare. ”Många får jobb redan under praktiken”, säger Gustav Widgren, tidigare student på programmet.

Naturbruksprogrammet på Gotland Grönt Centrum i Roma ges på uppdrag av Wisbygymnasiet.

Naturbruksprogrammet på Gotland Grönt Centrum i Roma ges på uppdrag av Wisbygymnasiet.

Foto: Gotland Grönt Centrum

Native2024-04-19 23:00
Detta är ett annonssamarbete.

– Det är jätteroligt! För några år sedan hade vi bara fem elever i en klass. Nu har vi gjort en satsning på att utveckla programmet, och det här är verkligen ett positivt resultat för det jobb vi har gjort och fortsätter göra, säger Maria Eriksson, utbildningsledare på Gotland Grönt Centrum. 

undefined
Naturbruksprogrammet med inrikning häst.

Naturbruksprogrammet har arbetat med flera parallella processer för att utveckla undervisningen. Ökat elevinflytande, uppdaterade lärare inom sina kunskapsområden och en mycket nära koppling till branschen genom APL platser, är några av områdena som fokuserats på. 

– Vi brukar säga att det är naturbruk på riktigt, de lär sig inte i en låtsasvärld, utan från start till slut är det en inskolning till att vara i branschen, säger Maria. 

Studieteknik, personlig utveckling och elevhälsa är något som även är centralt för skolan. 

– Något som är unikt för oss är att man delar samma intresse med sina lärare, därför blir det väldigt familjärt. Relationen mellan elever och lärare är jätteviktig hos oss, berättar Maria.

undefined
Gustav Widgren tog studenten från Natubruksprogrammet med inrikning lantbruk för tre år sedan.

Gustav Widgren gick lantbruk med inriktning djur och tog studenten för tre år sedan. Gustav fick jobb på gården där han hade APL under sista terminen, och arbetade där i nästan tre år innan han återvände hem till familjegården där han arbetar idag. 

– Många får jobb på sin praktikplats. Det handlar inte så mycket om vad du har för erfarenhet. Det viktigaste är att du är driven och vill lära dig, säger Gustav. 

Upplever du att det finns en efterfrågan på lantbruksjobb? 

– Ja, det finns det. Medelåldern på lantbrukare i dag är runt 60 år så lantbruket behöver föryngras, säger Gustav Widgren. 

undefined
Leo Karlsson går sista året på naturbruksprogrammet.

Leo Karlsson går tredje året på Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk. Han är just nu ute på den sista och den längsta APL-perioden som utbildningen erbjuder. 

– Jag har praktik på en mjölkgård nu. Där kommer man väldigt nära djuren, man ser olika beteenden för olika individer och det tycker jag är intressant, berättar Leo. 

undefined
Naturbruksprogrammet med inriktning djurvård.

Vad vill du jobba med efter utbildning?

– Min dröm efter utbildningen är att försöka få pengar till att köpa en egen gård. Växtodling och mjölkproduktion. Växtodling för jag vill testa på att odla nya saker på ett nytt sätt. Mjölkkorna på grund av att jag gillar att skapa en nära relation till dem, säger Leo. 

undefined
Inom djurvården går det att välja att bli utbildad djurvårdare eller arbete med hund.

I en ny rapport från Skolverket anser myndigheten att det finns ett behov av att utöka andelen platser på naturbruksprogrammet. Maria Eriksson anser att lantbruket är en viktig framtidsbransch. 

– Det handlar om Sveriges matförsörjning. Vi brukar säga att man är planetskötare och det är ju lite så, man måste förstå sambandet mellan ekologi och biologiska värden för att vi ska kunna ha ett hållbart lantbruk även i framtiden, säger Maria Eriksson. 

Läs mer om Naturbruksprogrammet här. 

Om Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet ges på uppdrag av Wisbygymnasiet och har tre inriktningar. Lantbruk, häst och djurvård med flera olika yrkesutgångar. Inom lantbruket kan man välja mellan djurskötare mot lantbrukets djur eller maskinförare inom växtodling. Inom häst så går man en yrkesutbildning för att bli hästskötare antingen inom ridning eller körning, och djurvården går det att välja att bli utbildad djurvårdare eller arbete med hund. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.