Annonssamarbete med Coop Gotland

Coop Ljugarn – så mycket mer än en matbutik

Coop Ljugarn är så mycket mer än en matbutik. Det är en mötesplats och knutpunkt där ortsborna träffas och umgås. Redan utanför butiken ser man vilken betydelse butiken har. Här finns nämligen en stor anslagstavla där man får reda på det mesta som händer på och omkring Ljugarn. Ja, det heter faktiskt ”på Ljugarn” vilket ni snart skall få reda på varför.

”Jag älskar när det är fullt ös och kaos”, säger butikschef Carina Aspnor.

”Jag älskar när det är fullt ös och kaos”, säger butikschef Carina Aspnor.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-05-10 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Coop på Ljugarn är en butik med två helt olika skepnader. När det är lågsäsong infinner sig ett behagligt lugn och både tempot och axlarna på personalen sjunker. På sommaren är det precis tvärtom. Det är full tryck hela dagarna med intensivt jobb från morgon till kväll. Butikschefen Carina Aspnor har inga problem med att välja sin favoritsäsong:

– Sommaren! Jag älskar när det är fullt ös och kaos, säger hon och ler.

undefined
Utanför butiken finns ett stort trädäck där man kan ”coopla av”.

Under högsäsong handlar jobbet mycket om att få ett bra flöde i butiken och få allt att flyta på smidigt. Något som underlättat för både personal och kunder är nya kassor med självutcheckning. För att möta den stora efterfrågan som finns på varor under sommaren har man då även två containers som fungerar som extralager. Det har redan sedan en tid tillbaka förberetts för sommaren. Hyllor byggs om och lokalen anpassas för att kunna ta emot alla besökare.

– Påsken är som en milstolpe. Efter det tar vi sikte på sommarsäsongen, berättar Carina.

För att få roliga saker att hända även under lågsäsong har man tagit olika uppskattade initiativ. Bland annat har man haft aktiviteter i butiken som att lösa Melodikrysset, ”tippargubbar” har träffats för att lämna in tipsrader, det har varit stickcafé och det bjuds ofta på fika vid högtider. Kreativiteten är det inget fel på och Carina välkomnar fler initiativ i butiken som gör att vardagen livas upp.

undefined
För kunden Peter Norman är Coop Ljugarn en viktig faktor för att kunna bo kvar.

Det märks att det finns många stammisar i butiken. Carina hälsar glatt på alla kunder och de flesta känner hon och tilltalar med namn. Den familjära stämningen går inte att ta miste på. En som handlar 2-3 gånger varje vecka, året runt, är Peter Norman. Som barn tillbringade han alltid somrarna i Ljugarnsområdet med omnejd och efter en lång sejour på fastlandet flyttade han åter till ön för några år sedan. Att det finns en matbutik som har öppet hela året är livsviktigt för honom.

– Den betyder allt. Den måste finnas kvar. Annars tror jag Ljugarn skulle avfolkas. Vi som bor här är beroende av den service som finns här. Det är en central punkt på Ljugarn och det är trivsamt här. Jag handlar även till min faster som är 96 år, förklarar Peter.

De finns många fördelar med den ljusa och fräscha butiken som totalrenoverades bara för något år sedan. Dock är det är varken själva lokalen eller sortimentet som Peter håller högst.

– Det bästa med Coop Ljugarn? Personalen förstås, säger han utan att tveka en sekund.

undefined
De nya kassorna med självutcheckning har bidragit till ett bättre flöde i butiken.

Förutom den berömvärda personalen uppskattar han även butikens hållbarhetsarbete. Han köper gärna varor märkta med röda lappar som håller på att nå bäst före-datum. Inte så mycket för prisets skull utan mer för att rädda varor som annars kanske skulle slängts, vilket han tycker är onödigt.

Peter, liksom det flesta i trakten, säger på Ljugarn om inte i. Han tror att det beror på att Ljugarn förmodligen betyder ”den ljusa udden” och därför säger man ”på Ljugarn”.

– Man hör ibland folk som säger ”i Ljugarn” och då tänker man att dom är nya här, skrattar Peter och går till självutcheckningen och betalar.

Karta: Coop Ljugarn
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.