Annonssamarbete med Heidelberg Materials

Slite CCS: Nu tar vi nästa steg för att ställa om cementindustrin

Världens blickar riktas mot Slite – där cement ska tillverkas med noll nettoutsläpp av koldioxid och dessutom nå minusutsläpp. Ett historiskt projekt som nu går in i en ny, mer konkret fas. Men hur påverkas närboende i Slite och på övriga Gotland? "Projektet kommer att utveckla samhället, säkra befintliga jobb och skapa nya", säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt.

I Slite pågår ett av Sveriges viktigaste klimatomställningsprojekt genom tiderna. Men vad ska hända – och när? Nu bjuds allmänheten in till samråd och Öppet hus. ”Ju tidigare vi alla engagerar oss, desto större chans att göra den här resan på bästa sätt tillsammans”, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite.

I Slite pågår ett av Sveriges viktigaste klimatomställningsprojekt genom tiderna. Men vad ska hända – och när? Nu bjuds allmänheten in till samråd och Öppet hus. ”Ju tidigare vi alla engagerar oss, desto större chans att göra den här resan på bästa sätt tillsammans”, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite.

Foto: Heidelberg Materials

Native2023-09-13 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

LÄNK Läs mer om samrådet och Öppet hus i Slite tisdag 26 september

För att bygga vårt samhälle krävs cement som är ”klistret” i all betong. Betongen är nödvändig för att bygga allt från hus och andra byggnader till broar, tunnlar och stora infrastrukturprojekt på Gotland och i hela Sverige. 

Cementindustri med noll nettoutsläpp
Nu ska Heidelberg Materials cementfabrik i Slite – där omkring tre fjärdedelar av all cement i Sverige tillverkas – byggas om för att klara klimatomställningen till 2030. En historisk händelse som i ett slag minskar Sveriges koldioxidutsläpp med motsvarande fyra procent. 

En nyckel för att lyckas med klimatomställningen stavas koldioxidinfångning, så kallad CCS. 

Det innebär att Slitefabrikens samlade koldioxidutsläpp, som bildas när den gotländska kalkstenen hettas upp, fångas in och omvandlas från gas till vätska – innan den når skorstenarna och atmosfären. När både den fossila koldioxiden från kalkstenen och koldioxiden från bioenergi fångas in, skapas en kolsänka.

– Jag är förstås glad och stolt! Gotland blir världsledande i cementtillverkning där vi i stället för att släppa ut koldioxid skapar en betydande kolsänka. Slitefabrikens omställning kommer bidra till att Sverige ska kunna nå klimatmålen. Vi banar väg, och vi hoppas att cementindustrin över hela världen kommer att följa efter, säger fabrikschefen Matilda Hoffstedt.

Därefter transporteras den flytande koldioxiden och lagras permanent på kilometerdjup i berggrunden under havsbotten, där den över tid återgår till mineral och blir en del av berget.

– En sluten cirkel. Den koldioxid som en gång var bunden till kalkstenen återgår alltså till att vara bunden i berg, säger Matilda Hoffstedt, som är geolog i grunden.

undefined
Heidelberg Materials cementfabrik i Slite byggs om för att klara klimatomställningen till 2030. En historisk händelse som minskar Sveriges koldioxidutsläpp med fyra procent.

Lockar kompetens från hela världen
Slitefabriken blir en av världens första fullskaliga CCS-anläggningar i cementindustrin – och den viktigaste pusselbiten för att svenska byggsektorn ska kunna bygga utan klimatavtryck 2030.
– Det känns fantastiskt att få vara med och ställa om svensk industri och ta bort en så betydande del av Sveriges koldioxidutsläpp. Det skapar motivation och framtidstro, att på allvar finna lösningar på vår gemensamma klimatutmaning. 

Men projektet Slite CCS är inte bara en industrirevolution, utan kommer att utveckla Gotland på flera sätt, menar Matilda som bor i Stenkyrka två mil från Slite.

– Fabriken blir en magnet för kompetens som vill bidra i klimatomställningen. Den kommer att uppmärksammas alltmer i media, även internationellt.  Vi kan vänta oss fler besök av politiker, journalister, forskare och andra experter.

Så många nya jobb kan skapas
Projektet har redan inneburit nyrekryteringar till fabriken. Slite, där det idag bor cirka 1500 personer, kommer att växa.

– Cementfabriken är Gotlands största industri. Med Slite CCS säkrar vi inte bara en hållbar cementtillverkning i Sverige över tid, utan också arbetstillfällen på Gotland. Projektet innebär ett stort behov av både befintlig och ny kompetens. Vi förbereder oss för över 100 nya arbetstillfällen enbart i Slitefabriken.

undefined
Över 100 nya arbetstillfällen är att vänta enbart i Slitefabriken.

”Ett ännu härligare Slite”
Det är framför allt teknisk kompetens inom olika områden som behövs.
– När nya medarbetare flyttar till Gotland, vissa med partner och barn, påverkar det i sin tur allt från skola till näringsliv och kultur – som butiker, restauranger och föreningsliv. Jag ser framför mig ett ännu härligare och mer dynamiskt Slite, som dessutom hamnar på världskartan.

Hur ska ni locka kompetens till Gotland?
– Med vår unika natur och spännande jobb! Här kan vi bo naturskönt i glesbygd och samtidigt vara med och leda industriomställningen. Du kan jobba med spetskompetens och innovativ teknik, ta nya karriärsteg – och så har du bara drygt en kilometer ner till havet och raukarna.

Ny fas: Från teori till praktik
Slite CCS går nu in i en mer konkret fas ”från ritbordet till handling”, berättar Matilda.
– 2024 tar vi fram detaljerade konstruktionsritningar och arbetet börja synas: Till exempel ska vi göra markarbeten och bygga lagerhallar. Samtidigt pågår arbeten för att stärka både naturvärden och dricksvattentillgången på ön. Bland annat ska vi ta vara på vattnet som samlas i kalkstenstäkterna, magasinera det och skapa nytt dricksvatten i ett nytt vattenreningsverk som ska stå klart 2026.

Nytt miljötillstånd krävs
Matilda berättar att projektet framför allt har två stora utmaningar: Det behövs en kraftigt förstärkt elförsörjning till Gotland med minimal klimatpåverkan – och effektiva tillståndsprocesser.

Eftersom avskiljningen av koldioxid innebär en förändring av fabrikens verksamhet krävs ett nytt miljötillstånd. Heidelberg Materials håller nu samråd med myndigheter, organisationer och allmänheten.

– Samrådet syftar till att ta del av alla relevanta synpunkter för att färdigställa miljökonsekvensbeskrivningen som ligger till grund för ansökan. Målet är att lämna in ansökan till mark- och miljödomstolen första halvåret 2024, förklarar Matilda.
– Från 4 september till 17 oktober är alla välkomna att lämna in skriftliga synpunkter på samrådsunderlaget som finns på vår webb. Varje synpunkt beaktas.

Ansökan om ett nytt fabrikstillstånd kommer i huvudsak att omfatta: 

  • Utvecklad fabriksverksamhet, inklusive en ny anläggning för avskiljning av koldioxid och tillhörande infrastruktur.
  • Utbyggnad av bolagets hamn i Slite för transport av material och utlastning av koldioxid.
  • Produktion av cement med en större andel nya och återvunna material, en ökad energiåtervinning och en större andel bioenergi.
undefined
Målet är att starta byggnation och driftsättning under 2026 för att anläggningen ska stå klar 2030.

Information och Öppet hus 
Som en del av samrådet, bjuder Matilda och hennes kollegor in till Öppet hus och information om omställningen av cementfabriken i Slite ishockeyarena tisdagen den 26 september. 

– Jag hoppas verkligen att så många som möjligt tar chansen att komma! Ju tidigare vi alla engagerar oss, desto större chans att göra den här resan på bästa sätt tillsammans. Vi kommer att presentera projektet och experter finns på plats för att svara på frågor. 

Målet är att starta sista fasen av projektet – byggnation och driftsättning – under 2026 för att anläggningen ska stå klar 2030.
– Då kommer vår fabrik i Slite att vara en av världens första cementfabriker utan klimatavtryck, avslutar Matilda Hoffstedt.

LÄNK Läs mer om samrådet och Öppet hus i Slite tisdag 26 september

Enda tillverkaren av cement i Sverige
Heidelberg Materials (tidigare Cementa) producerar cement i två fabriker i Sverige: Slitefabriken på Gotland och Skövdefabriken. Slitefabriken tillverkar omkring tre fjärdedelar av den cement som används i svensk samhällsbyggnadssektor. Tack vare de två fabrikerna är Sverige nära nog självförsörjande av cement. 

CCS – en viktig nyckel för att nå klimatmålen

  • CCS står för ”carbon, capture and storage” – ett samlingsnamn för tekniker som fångar in, transporterar och lagrar koldioxid som uppstår vid till exempel industriproduktion. CCS är en av de nödvändiga tekniska lösningarna för att nå 1,5-gradersmålet, enligt FN:s klimatpanel.
     
  • När cement tillverkas måste kalksten hettas upp till höga temperaturer och avger då koldioxid. Koldioxidavskiljning och geologisk lagring (CCS) är en nyckel för att komma åt dessa så kallade processutsläpp i cementindustrin. CCS i cementindustrin möjliggör också att utsläpp från bioenergi som används vid tillverkningen fångas in och på så sätt skapas en kolsänka. 
     
  • Heidelberg Materials är fast beslutna att etablera en av världens första fullskaliga anläggningar för koldioxidavskiljning i Slite 2030. När anläggningen står klar kommer den att fånga in Slitefabrikens utsläpp på uppemot 1,8 miljoner ton koldioxid per år. Det motsvarar idag en minskning av Sveriges samlade utsläpp med 4 procent och spelar en betydande roll för att de svenska klimatmålen skall nås. 
     
  • Heidelberg Materials lägger stort fokus på att samtidigt minska de totala koldioxidutsläppen och hushålla med resurserna. Det sker i alla delar av cementtillverkningen och i värdekedjan, från en ökad andel bioenergi i produktionen, återvunna material i cement och betong, och minskad andel kalksten i tillverkningen, till elektrifiering av arbetsprocesser och transporter.
     
  • Omställningen av Slitefabriken bygger till stor del på erfarenheterna från Heidelberg Materials pågående etablering av en storskalig CCS-anläggning vid sin cementfabrik i norska Brevik. Den beräknas tas i drift om drygt ett år. 
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.