Annonssamarbete med Länsförsäkringar Gotland

Statistik: Varje vecka inträffar det minst två bränder på Gotland

Snart inleds Sveriges största brandövning som ska göra folk uppmärksamma på de brandrisker som finns i hemmen. "Vi vill jobba förbyggande för att undvika att bränder ska uppstå”, säger Josefin Knudsen.

Native 14 november 2022 14:39
Detta är ett annonssamarbete.

I snitt anmäls det två brandskador per vecka till Länsförsäkringar Gotland. Det kan handla om allt från rökskador till mer allvarliga ärenden. De vanligaste brandorsakerna i hemmet är bland annat att man glömt någonting på spisen, skorstensbränder eller tekniska fel på apparater.

Josefin Knudsen, chef för skador och skadeförbygg på Länsförsäkringar Gotland, säger att det finns många saker att tänka på som kan hjälpa för att förebygga att en brand inte ska inträffa.

– Många bränder uppstår i köksmiljö. Om det skulle börja brinna gäller det förstås att först rädda, varna andra och sedan larma. Många bränder uppstår för att man lämnat en spis eller ugn obevakad och eld kan flamma upp på bara några sekunder. En möjlighet är att installera en spisvakt som övervakar spisen och slår av strömmen om det börjar brinna. Sedan är det bra att göra rent köksfläkten med jämna mellanrum, dess fettfilter kan lätt fatta eld.  

Flera tips - har du rätt brandutrustning i ditt hem? 

undefined
Josefin Knudsen, chef för skador och skadeförebygg på Länsförsäkringar Gotland, har flera tips på hur du ska tänka för att förebygga att det inte uppstår bränder i hemmet.

Det är cirka 100 personer som varje år dör i bränder i Sverige och 80 procent av dem gör det i sitt hem. På Gotland är det mindre än en person per år som dör i en brand – men varje person som gör det är en för mycket.

Syftet med Sveriges största brandövning är att synliggöra de risker som kan finnas i ett hem och att människor ska få en större förståelse för hur man kan minska risken för att en brand ska uppstå. 

– Vi uppmanar människor att göra en brandövning hemma så att alla familjemedlemmar vet vad de ska göra om en brand uppstår. Många har brandövningar i skolan eller på arbetsplatsen, men handen på hjärtat hur många har övat på det hemma? Vi spenderar väldigt mycket tid i våra hem så det är minst lika viktigt där.

undefined
Det är viktigt att kontrollera såväl brandsläckare och brandvarnare - så att man vet att de funkar om en brand skulle inträffa.

CHECKLISTA: Gör brandkollen och testa om du kan göra mer för att förebygga bränder

I varje hem bör det finnas brandfilt, brandsläckare och brandvarnare. De sistnämnda behöver även kontrolleras regelbundet.

– Brandsläckaren kontrollerar man genom att vända den upp och ner några gånger, du ska kunna höra att pulvret rör sig. Se över tryckmätaren och ha koll på bäst före-datumet. Du bör även testa din brandvarnare regelbundet och se att den fungerar. Den kan ha lagt av i samband med att du varit bortrest, så det är bra att den testas då och då. Sedan är det även bra om du har en brandvarnare nära ditt sovrum och det är även en fördel om brandvarnarna är seriekopplade, då kan du snabbare upptäcka en källarbrand om du är på övervåningen, säger Josefin Knudsen. 

undefined
Det gäller bland annat att tänka till på när och var du laddar din telefon eller andra elektroniska föremål.

Har du några andra saker som man ska tänka på i hemmet? 

– Elektriska apparater är bra att ha under uppsikt, att man drar ur sladdar och att man inte laddar dem under natten. En mobil ska till exempel ligga på en hård yta när den laddas, där den får kylning och inte har samma risk för att bli överhettad. Sedan gäller det även att kolla sin torktumlare och att man tömmer luddet ofta, så att det inte kan fatta eld, säger Josefin Knudsen. 

Under vinterhalvåret tänder vi mer ljus än annars, i år kanske det blir mer än vanligt. Skenande elpriser gör att många sannolikt kommer välja att ha en lägre temperatur i hemmet och i stället tända fler ljus. 

– Det kan vara lätt att glömma ljus och värmeljus som ibland kan stå nära varandra och tillsammans kan de orsaka en rätt stor brand. Det är även bra att tänka på att elda på rätt sätt i sin kamin eller eldstad. Du ska använda rätt ved och låta den vila lika länge som du eldat med den. Det är också viktigt att Brandförebyggarna varit på plats och kontrollerat skorstenen. 

undefined
Josefin påminner om tänka till när temperaturen blir kallare och allt fler väljer att ha mer värmeljus framme och även elda mer.
Snabba fakta om bränder

- I Sverige är det varje år cirka 100 personer som dör i bränder. 80 procent gör det där de känner sig tryggast - i hemmet.

- Hälften av alla som dör i bränder är över 65 år. Sviktande minne, sämre rörlighet och att man använder sömntabletter är vanliga orsaker.

- Den vanligaste orsaken till brand i hus är soteld. I lägenhet är den vanligaste orsaken att man glömt spisen på.

- De flesta bränder startar i köket, förutom i de hus som har eldstad.

- Det är vanligast att det börjar brinna under årets mörka månader. Då är vi ofta inomhus och tänder ljus eller eldar i brasan. Kvällen är också den tid på dygnet då det oftast börjar brinna.

Källa: Länsförsäkringar.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Gotlands Media.