Annonssamarbete med Ica Maxi Visby

Deras Toscabulle fick full pott av Tea Malmegård i tävlingen Butiksgastro

Sveriges bästa butiksbageri! Så kan numera bageriet på Ica Maxi Visby titulera sig.
I Butiksgastro, en nationell tävling för kockar, bagare och konditorer inom daligvaruhandeln, lyckades alltså Visbybutiken ta hem den allra ädlaste valören av medalj.

Ica Maxi är stolta vinnare av årets butiksbageri.

Ica Maxi är stolta vinnare av årets butiksbageri.

Foto: NTM Content Studio

Native2023-11-01 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Det var Lisa Svanborg, Roger Jakobsson och Bashir Hakimzadah från bageriet som i början av oktober åkte till Ica Maxi Nacka där tävlingen avgjordes. Känslan inför tävlingen var lite olika bland bagarna. Trots lång erfarenhet kände sig Lisa som en praktikant medan Roger var mer självsäker.

Framförallt var det den växtbaserade Toscabullen som imponerade på den välkända och namnkunniga juryn. Inte helt obekanta Roys Fares, Magnus Johansson och Tea Malmegård som är alla ikoner inom bakning satt och bedömde bakverken.
– Man såg smajlet på Roy Fares när han provsmakade bullen, minns Lisa
– Vår bulle var det enda bakverk som fick full pott av Tea, berättar Roger.

undefined
”Vi är en stor erfarenhet rikare” berättar Roger Jakobsson.

Sedan bagarna kom hem har det varit hyllningar och hurrarop.
– Det har varit mer respons än jag hade tänkt mig. Det har varit jättekul. Folk har grattat oss väldigt mycket här i butiken och fått upp ögonen för bageriet, säger Roger

Trots framgången med den butiksbakade bullen har Roger fler favoriter från bageriet.
– Storsäljaren är vårt levainbröd. Det brödet är man stolt över. Det finns fastlänningar som kommer hit på sommaren som säger att vi har det godaste levainbrödet i världen.

Just levainbrödet bakas på en av de två surdegarna som hållits igång i hela 14 år. En är gjord på råg och en är på vete och är döpta till Cilla och Dino. Surdegarnas namn kommer från och syftar på Cecilia Larsson och Paul ”Dino” Larsson som startade Ica Maxi på ön. 

undefined
I bageriet på Ica Maxi bakas det sju dagar i veckan.

Bageriet har öppet alla dagar om året så man kan alltid få färska bakverk och färskt bröd i butiken. Det märks att det är ett sammansvetsat gäng som trivs att arbeta ihop i bageriet. När frågan kommer om vad som är det bästa med jobbet är svaret inte så förvånande:
– Mina kollegor. Det är dom som gör det, säger Lisa blixtsnabbt utan att behöva någon betänketid.

Förutom att baka till alla kunder och Maxis egna restaurang Icanders levererar man även till andra stora aktörer. Till exempel bakas det frallor till Södervärnsskolans cafeteria varje vardag och folk beställer tårtor till fester, företagsevent, bröllop och begravningar.

undefined
Lisa Svanborg kvalar vant ut degen.

För den som själv är sugen på att börja baka har Lisa några tips:
– Man får misslyckas. Ge inte upp. Jag har till exempel glömt att lägga i jäst i degar, skrattar hon.Roger fyller i med fler tips:
– Låt det ta tid. Ha inte bråttom. Ge tid åt jäsning. Gör tvärtom mot vad det står i receptböckerna, säger han med ett leende.

Varför tror ni att ni vann tävlingen och att kunderna återkommer till butiken?
– Det är gott. Det vi gör är ett riktigt hantverk och vi bakar från grunden, säger Lisa samtidigt som hon vant snurrar ihop en plåt med bullar.
– Vi har en bra prisbild och det är alltid färskt. Vi har en bra tillgänglighet, säger Roger.

Hur sammanfattar ni äventyret och vägen till att bli årets butiksbageri?
– Vi är en stor erfarenhet rikare och vi växte allihop i och med segern, summerar Roger.

undefined
Lisa Svanborg sätter sin touch på degen.
Om ICA Maxi Visby

ICA Maxi Visby hittar du på Follingbovägen 70.

Butiken har öppet alla dagar mellan 7-22. 

Telefonnummer till butiken: 0498-655600

Läs mer på ICA Maxi Visbys hemsida!

Karta: Maxi ICA Stormarknad Visby
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.