Annonssamarbete med Almi Företagspartner Gotland

Tack vare Almi kan BroGas växa och öka produktionen

Under 2023 delade Almi Gotland ut ett av de största lånen inom Almi-koncernen. Mottagaren av det gröna lånet var BroGas. Tack vare det kan bolaget effektivisera och öka produktionen ytterligare. ”Vi hade aldrig haft den här utvecklingen utan Almi”, säger grundaren Magnus Ahlsten.

En av BroGas styrkor är det sammansvetsade teamet, menar Magnus och Björn. Sex personer ingår i driftteamet som delar på jourverksamheten dygnet runt, 365 dagar om året. Från vänster till höger i bild: Mikael Palmgren, Johnny Viberg, Henrik Lindby, Erik Löfgren, Patric Hallgren och Patrik Pettersson.

En av BroGas styrkor är det sammansvetsade teamet, menar Magnus och Björn. Sex personer ingår i driftteamet som delar på jourverksamheten dygnet runt, 365 dagar om året. Från vänster till höger i bild: Mikael Palmgren, Johnny Viberg, Henrik Lindby, Erik Löfgren, Patric Hallgren och Patrik Pettersson.

Foto: BroGas

Native2024-09-16 05:29
Detta är ett annonssamarbete.

Vid anläggningen i Bro omvandlas rest- och avfallsprodukter såsom gödsel, kasserade rotfrukter, restprodukter från livsmedelsindustrin och matavfall till ren biogas. BroGas producerar cirka 30 GWh biogas per år, vilket motsvarar tre miljoner liter bensin. I och med de senaste investeringarna kan den årliga produktionen öka till 45 GWh.

Bolaget Biogas Gotland, som är systerbolag till BroGas, grundades av lantbrukaren Magnus Ahlsten i Alva.

Klimatet med dess utmaningar har alltid varit närvarande i hans medvetande. 1990 köpte han sitt första vindkraftverk och några år senare började han att arbeta som servicechef på Vindkompaniet.

undefined
BroGas bildades år 2009 av lantbrukaren Magnus Ahlsten tillsammans med grisproducenterna Anna och Jörgen Samuelsson och ett 20-tal betodlare.

– Redan då var jag helt införstådd med att klimatkrisen skulle komma. Men man gjorde ingenting då, säger Magnus Ahlsten.

Under åren inom vindkraftsbranschen föddes idén om att bygga en biogasanläggning.

– Om man har ett lantbruk och är intresserad av teknik och miljö är biogas väldigt passande, konstaterar han.

Biogas Gotlands första anläggning för förädling av biogas till fordonskvalitet placerades på Färjeleden i Visby, där de samarbetade med reningsverket. Parallellt med det sökte bolaget efter en plats för en egen biogasanläggning med mycket större leveranskapacitet.

undefined
Lånet från Almi, som var ett av de största Almi-koncernen beviljade 2023, investerade BroGas i ytterligare rötkammare med mer avancerad teknik samt en ny, mer effektiv inmatning.

BroGas föddes år 2009 när Magnus krokade arm med grisproducenterna Anna och Jörgen Samuelsson i Bro samt ett 20-tal betodlare, som hade möjlighet att söka omställningsstöd efter att sockerbruket i Roma lagts ner. I stället för att var och en lämnade in en egen ansökan gick de ihop och lämnade in en gemensam. Tillsammans beviljades de sju miljoner kronor, vilket möjliggjorde att bygget av anläggningen i Bro kunde påbörjas på Samuelssons mark.

Omställningsstödet räckte dock inte hela vägen. Det var då Almi Gotland kom in i bilden för första gången.

Almi har verkligen varit någon att luta sig mot när det varit tufft ekonomiskt. Det är jag jättetacksam för, annars hade vi aldrig haft den här utvecklingen, säger Magnus.

undefined
Det här är det mest intressanta och utmanande projekt jag någonsin arbetat med”, konstaterar Björn Palmgård, som är fostrad med jord- och skogsbruk och har läst till civilingenjör.

– Vi har upplevt att om vi får med Almi, får vi med banken. Så fem stjärnor räcker inte – vi hade inte suttit här utan Almi, tillägger Björn Palmgård, som är operativt ansvarig.

I höstas beviljades BroGas Almis gröna lån, som kan ges till företag som gör klimatanpassningar för att bidra till begränsade klimatförändringar.

– Resultatmässigt ger det gröna lånet oss en lägre ränta, jämfört med Almis övriga lån. Därtill är det gröna lånet ett erkännande att vi gör något som är nyttigt för klimatet, säger Björn.

Henrik Larsson, kreditchef på Almi Gotland, säger att han imponeras av BroGas förmåga att hela tiden utveckla verksamheten för att ligga i framkant.

– BroGas bidrar till att mildra klimatförändringarnas effekter och skapar en mer hållbar framtid. Det är precis vad vårt gröna lån skall bidra till, att ge möjlighet för företag att göra investeringar som bidrar till EU:s miljömål, dessutom till förmånliga villkor, säger han.

undefined
Vid anläggningen i Bro omvandlas bland annat kasserade rotfrukter till ren biogas.

Lånet, som var ett av de största Almi-koncernen beviljade 2023, investeras i ytterligare rötkammare med mer avancerad teknik samt en ny, mer effektiv inmatning. 

– Resultatet blir mer biogas av samma mängd substrat. Dessutom minskar arbetsbördan för driftteamet och underhållskostnaderna blir lägre, säger Magnus.

2023 omsatte BroGas nära 27 miljoner kronor och systerbolaget Biogas Gotland knappt 40 miljoner.

– Att det gått bra för oss är tack vare god finansieringshjälp från Almi och bank samt statliga investeringspremier. Sedan har vi fått stor hjälp med bygglov och miljötillstånd av Region Gotland och länsstyrelsen, säger Björn.

Magnus och Björn vill samtidigt ge en extra eloge till det sammansvetsade driftteamet och nätverket runt bolaget, som kämpat med dem i med- och motvind.

– Utan dem och den laganda som skapats – en för alla, alla för en – hade resan vi gjort varit helt omöjlig.

Fakta Almis lån

Almi brukar säga att när ingen annan vill ta risken, tar de gärna chansen. Almis lån är marknadskompletterande vilket betyder att de inte konkurrerar med bankerna, utan ofta handlar det om ett samarbete mellan Almi, företagaren och banken. Lånet från Almi fungerar ofta som ett topplån vilket innebär att de tar en högre risk och därmed ligger räntan över genomsnittlig bankränta. I många fall kan ett lån från Almi vara avgörande för att även banken ska ge ett lån.

Är du nyfiken på Almis finansieringsmöjligheter? Boka ett möte här.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.