ICA Wisborg är redo för framtiden

En livsmedelsbutik kan göra mer för bättre hållbarhet än att bara erbjuda ekologiska varor. På ICA Nära Wisborg har man tagit ett helhetsgrepp och siktar nu på att minska sitt klimatavtryck med 40%.

25 mars 2020 08:23

ICA Wisborg ligger bekvämt till för många som besöker eller bor i Visby, tack vare sitt strategiska läge bara tre minuter från hamnen. Förutom alla slags livsmedel hittar man här också apotek, spelombud, och paketombud. Dessutom är det nära till återvinningsstation, uttagsautomat och bensinmack. För Jan Lundström och hans personal är det viktigt att kunderna ska kunna handla och göra sina ärenden så snabbt och enkelt som möjligt. En annan hjärtefråga för Jan är att göra butiken så hållbar som möjligt.

– Vi försöker göra allt vi kan för att stå rustade inför framtiden och tittar hela tiden på hur vi kan förbättra oss ur miljösynpunkt, säger Jan Lundström.

Det var detta som låg bakom beslutet att göra en energikartläggning tillsammans med Energibyrån på Gotland. Slutresultatet blev inte bara att man bytte ut kylar samt byggde en helt ny kylanläggning med den senaste och mest miljövänliga tekniken. Man bytte också all belysning till LED och installerade solpaneler på taket, samt att man tar tillvara överskottsvärme från kylsystemet och använder det till att värma upp lokalerna.

– Vi arbetar också aktivt för att minimera matsvinnet. Mat som är på väg att gå ut skänker vi till den ideella föreningen Food2change och mat som inte går att rädda går till biogasproduktion, berättar Jan Lundström.

Jan och hans personal känner sig glada och stolta över att ha framtidssäkrat sin butik, men de har långt ifrån slagit sig till ro. De letar ständigt efter nya sätt att göra butiken mer miljövänlig. Allt för att ICA Wisborg inte bara ska förbättra vardagen för de som handlar, utan också bidra till att förbättra vår gemensamma miljö.

Så jobbar vi med nyheter