Annonssamarbete med Länsförsäkringar Gotland

Familjen om branden som förändrade livet – "Vi hade tur"

I augusti 2018 hade familjen Klintalms hus kunnat brinna ner till grunden. Nu vill familjen uppmana fler personer att se över sina hem för att minska risken för att en brand ska kunna uppstå.

Visby 22 november 2022 11:47
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Eva Klintalm säger att branden påverkat familjen mycket och att de är noggranna med att ladda sina elektroniska apparater på rätt sätt och inte göra det på natten.

Familjen Klintalm hade i slutet av augusti 2018 varit i väg på fotboll där man kollat på en av sönerna som hade fotbollsmatch. De hade varit borta i ungefär tre timmar när de rullade in med bilen på vägen till huset i Lokrume.  

När de klev ur bilen och dörrarna öppnades kände de en svag röklukt och började direkt ana oråd. Det var något som verkligen inte stod rätt till:  

– Det luktade rök och brandvarnarna tjöt rejält. Då öppnade vi dörren till huset och det började bolma ut rök. Vi gick in först för att kolla hur allvarligt det var, sedan ringde vi till brandkåren, säger Eva Klintalm.  

 

undefined
När familjen kom hem till huset hörde de ljudet från brandvarnarna i huset.

Brandkåren kom relativt snabbt till familjens hus. När de kom in till en av sönernas rum visade det sig att det var totalförstört och det fanns inga spår av det som några timmar tidigare var ett barnrum.

– Det var en laddare till en Ipad som hade blivit överhettad och fattat eld. Den hade legat bredvid några textilier och de hade sedan börjat brinna. Det kraftiga tryck som blev av branden gjorde att dörren till rummet slogs igen och som tur var höll glasrutan till fönstret. Brandkåren sa efteråt att hela huset sannolikt hade brunnit ner om dörren varit öppen och glaset har gått sönder. Så vi hade tur i oturen, säger Eva. 

 

Blev det några skador i övriga delar av huset?  

– Det var sot ända ner i byrålådorna och vi fick sanera hela huset. Vi bodde inte hemma på flera månader och kunde flytta hem precis innan jul. Det var en speciell tid att vara utan ett eget hem.  

 

undefined
Såhär såg det ut i sonens rum efter att branden hade släckts.

I sonens rum krävdes en omfattande ombyggnation. Innerväggar, tak och allt sådant fick bytas ut i rummet. 

– Det värsta var ändå att alla minnen försvann direkt. Det fanns inga saker att spara och sonens favoritgosedjur brann upp. Vi ägnade några dagar att hitta ett likadant, säger hon. 

 

Hur har ni i familjen påverkats efter branden?  

– Hela familjen blir känslig så fort det luktar rök och vi är väldigt noggranna med att vi aldrig laddar mobiler eller surfplattor på nätterna. Sedan pratar vi mycket om när vi ska köra tvätt- och diskmaskin, vi åker aldrig bort med dem i gång och kör inte dem på natten. Sonen kände också mycket skuld efter det som hände.

 

Här kan du läsa om Sveriges största brandövning

 

De har även funderat på vad som hade kunnat hända om branden hade inträffat när alla låg och sov.  

– Hans säng var bara ett stort hål. Man frågar bara sig hur det hade gått om han legat kvar i sin säng. Så här i efterhand är vi otroligt tacksamma över att det gick som det gick.  

 

undefined
Familjen har nu införskaffat fler saker för att effektivt kunna ta hand om en eventuell brand.

Hon säger att de sett över hemmet och införskaffat flera saker för att förebygga att en brand inte ska kunna inträffa – men samtidigt vara redo om det skulle bli en brand.  

– Tidigare hade vi inte någon brandfilt, brandsläckare och det var inte brandvarnare i alla rum. Nu har vi det och vi har gjort andra förändringar för att hemmet ska bli säkrare.  

Kontrollera om du har rätt utrustning i ditt hem 

Nu i efterhand har familjen informerat sina vänner om hur man kan agera förebyggande och undvika bränder i hemmet. 

– Det började med att jag la ut ett inlägg på Facebook och berättade om branden och visade en bild på hur det såg ut i sonens rum. Jag uppmanade alla som jag känner att börja dra ur sina laddare och köra maskinerna när man är hemma, säger Eva och fortsätter: 

– Om man inte upplevt en brand kan man tänka att det är något som inte händer en själv, men efter att ha varit med om en är vi väldigt tacksamma över att ha kvar vårt hem. 

Några tips till hemmet:

Brandvarnare
Det bör finnas minst en brandvarnare i varje bostad. Har ni fler våningar bör det finnas en på varje våningsplan. Placera varnaren utanför sovrummen så ni med säkerhet vaknar om en brand startar. Ett bra tips om ni har flera brandvarnare är att seriekoppla dessa.

Brandsläckare
I hemmet är en 6kg pulversläckare det bästa valet. Placera släckaren nära utgången och se till att alla vet var den finns och hur den används. Har ni flera våningsplan rekommenderar vi en på varje plan där sovrum finns.

Brandfilt
En brandfilt kväver effektivt mindre bränder och bör finnas lättillgänglig för alla i hushållet, gärna i eller i närheten av köket.

Fler tips på hur du använder säkerhetsprodukterna ovan hittar du på sverigesstörstabrandövning.se 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Gotlands Media.