Alla av Coop Gotlands nio butiker använder sig nu av Sockerchecken. Det innebär att kunderna enkelt ska kunna veta exempelvis vilken ketchupflaska som innehåller minst socker eller vilket flingpaket som är bäst att välja.
Carl-Johan Stålhammar, vd Coop Gotland, säger att det inte är meningen att ge kunderna några pekpinnar. Coop vill bidra till en bättre folkhälsa på Gotland och menar att Sockerchecken är enkel och bra vägledning för dem som vill dra ner på sitt sockerintag.
– Det är enkelt sätt att minska intaget av socker i den dagliga födan. Det är många som önskar att gå ner i vikt, och en viktminskning handlar mycket om att äta rätt. Med Sockerchecken kan vara kunder se om det är en röd, gul eller grön plupp vid en produkt. Då vet de om produkten har mycket eller lite socker i sig, säger Carl-Johan Stålhammar.
Har du själv använt det på något sätt?
– Ja! Jag har bland annat köpt nya flingor till våra barn. När jag kollade på dem som vi först åt så var det väldigt mycket socker i, nu har jag bytt till några med en grön plupp och barnen har ännu inte märkt något. Det är samma form och de ser likadana ut.
Nu finns alltså Sockerchecken i samtliga av Coop Gotlands butiker. Carl-Johan Stålhammar säger att de valt att införa det för att det ska vara möjligt att dra ner på socker oavsett var på ön som man bor.
– Det är viktigt att man kan följa det här oavsett om man handlar på Coop i Klinte, Roma eller Slite. Vi vill hjälpa kunderna att göra en förändring, om de själva vill det och är öppna för att göra det, säger han.
Coop Gotland kommer tillsammans med Sockerchecken ta doktorn, föreläsaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm till ön för tre föreläsningar mellan den 3 till 5 maj.
Hon har skrivit flera böcker om fetma och diabetes. Bland annat böckerna ”Det sötaste vi har: om socker och växande kroppar” och ”Fejkmaten: så blir vi vilseledda”.
– Det kommer vara gratis för alla som är Coop-medlemmar. Det är två biljetter per person som gäller och det är först till kvarn som gäller. Det är fantastiskt att en sådan kunnig och kompetens person kommer till Gotland och kan föreläsa för oss. Det är något som vi verkligen ser fram emot, säger Carl-Johan.