"Stickan" Nilsson är släkt med kungen på Samoa

Det är Stig "Stickan" Nilsson i Visby som är släkt med kungen på Samoa.Släktskapet har varit känt sedan 1986 då Stig Nilsson blev uppringd av utrikesdepartementet (UD).

20 september 2007 04:00
-Jag trodde att det var nån som drev med mig, berättar Stig Nilsson som fått berätta om släktskapet på Samoa många gånger under årens lopp.
Han visar en hög med tidningsurklipp från både lokal- och rikspress som vittnar om intresset för den fascinerande historien som till och med fick byråkraterna på utrikesdepartementet att släppa den formella tonen och skriva ur hjärtat med mycket färg och känslor i rapporten från statsbesöket 1986.
Då var det som vice statsminister Tupuola Efi var här, tillsammans med sin kusin, tillika landets justitiekansler, Herman Retzlaff. Båda är bördiga från Sverige och August Nelson som kom till Samoa 1868.

*
När August gick till sjöss tio år tidigare i Kalmar, hette han Nils Peter Gustafsson. Tio år senare hamnade han på Samoa via Nya Zeeland och hade då bytt namn till det mer engelskklingande August Nelson. Han gifte sig snart med en kvinna som tillhörde en framstående familj i landet som då tillhörde Nya Zeeland.
Paret bildade familj och döpte bland annat en av sina döttrar till Calmar, vilket därefter blev ett populärt namn i släkten.
Sonen Fredrik Nelson blev en av de mest tongivande personerna i kampen om självständighet som 1962 resulterade i en egen nation.
Tupuola Efi är barnbarn till frihetshjälten Fredrik Nelson.
Fredrik Nelson och Stig Nilssons morfar Enock var kusiner.

*
Släktskapet mellan Tupuola Efi och Stig Nilsson går nämligen via August Nelsons tre år äldre halvbror Johan Gustaf Karlsson som tillsammans med sin fru Maria Sofia Persdotter och de fem barnen flyttade till Gotland 1870.
Johan jobbade som statare eller statkarl på olika platser bland annat vid Nygårds i Västerhejde och Kungsgården i Roma.
Sonen Gustav Enock föddes 1869 och gifte sig i Barlingbo med Elisabeth Gustava Ahlgren. De fick elva barn varav två dog unga, och varav bara tre stannade på Gotland. 1986 fanns två av dessa tre kvar i livet: Otto och Anna.

*
Det var ingen enkel uppgift som utrikesdepartementet tog på sig inför det samoanska besöket 1986. Att hitta släktingarna till Johan Gustaf Karlsson betydde ett stort arbete eftersom det fanns 92 församlingars kyrkböcker att gå igenom. Dessutom hade man bara några dagar på sig.
Att det ändå gick vägen var mycket landsarkivarie Tryggve Siltbergs förtjänst.
Under två dagar ägnade all personal på landsarkivet sig åt att leta och under midsommarhelgen stannade han själv kvar med en behjälplig person för att fortsätta att spåra Johan Gustaf Karlsson.
När sedan släktskapen var klarlagda och Stig Nilsson fick det där telefonsamtalet från utrikesdepartementet och förstått att det inte var något skoj, fick han bara några dagar på sig att hämta sig innan det var dags att åka till Kalmar och träffa sina släktingar från andra sidan jordklotet.
- Jag är inte så bra på engelska så vi kunde bara prata via tolken men han var trevlig och vi hade en rolig kväll där på hotellet, berättar Stig Nilsson.
Då var Stig 40 år och Tupuola 48. Stigs mamma Anna lever ännu och är i dag 96 år.
-Visst skulle det vara kul att åka dit men det är ju en bit och det kostar en del, säger Stig Nilsson som gillar att resa.
Inom kort bär det till exempel av till Malta där han och frun Ette har skaffat sig vänner genom travsporten.
- Jag ska jobba två år till sen så kanske. Vi får väl se om mina travhästar går bra så...
Stigs kusin och kusinbarn har däremot besökt släktingarna på Samoa.

*
För Stig Nilsson i Visby blir släktskapet på Samoa aktuellt med jämna mellanrum. Förra gången var det när utbytet mellan Högskolan på Gotland och Samoa inleddes för två år sedan och man hade en föreläsning om de arkeologiska utgrävningarna där.
Efteråt gick Stig och Ette fram och visade klippen med artiklar om Tupuola Efi som redan då var kandidat till tronen.
Men det är först i år som Stig kan säga att han har kunglig släkt. I maj dog förre kungen, Malietoa Tanumafili II, 94 år gammal och efter 45 år som kung och Tuiatua Tupua Tamasese Tupuolo, Taisi, Tufuga, Efi blev vald till landets nye regent.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa