Hanna skapar små rumsliga installationer

Hanna Stahle lägger pussel när hon för ett ögonblick stannar upp här hemma på Gotland mellan några större utsmyckningsobjekt ute i landet.
Själv tycker hon det är kul att skapa något i ett mindre format, ett format som inte kräver massor av minutiös planering, istället ett format där man kan pröva på och söka sig fram.
"En plats på jorden" är ett sidoprojekt hon jobbat med då och då de senaste tre åren. På fredagkvällen var det vernissage på Gocart Galley på Wallers plats i Visby.

23 april 2010 04:00
På pusselbitar har hon skapat små rumsliga installationer i det mindre formatet. Pusselbitar som för tanken till pedagogiska övningar i geografisalen, eller ett spel för barn där kontinenter och världsdelar fogas samman - land för land.
Man kan också jämföra med skolatlasen där land för land presenteras med utgångspunkt från naturresurser och de viktigaste exportprodukterna.
Hanna Stahles rum, ingår precis som världen, i en större enhet.

Ting och symboler
Pusselbitarna är tillverkade av utsågade mdf-skivor. Några passar ihop, andra inte. Varje pusselbit har sedan dekorerats med ting och symboler, som ofta har en stark betydelse för konstnären Hanna Stahle.
Hon har prövat sig fram, skapat de bilder som är mest aktuella i hennes värld.
Själv öppnar hon för diskussion, landskap, länder eller bara en bit ospecificerad mark... modellvärldar som bär spår av mänsklig aktivitet.
Handskar av silver är en ofta förekommande symbol som kanske ska ses som ett gemensamt drag för Hannas rums- och världsuppfattning, kanske ett sätt att skydda sig mot världens mörkare sidor.
Symboliken är mångbottnad när jordnötter blandas med oljekranar och skog blandas med industrikomplex, där också de flesta aktiviteter antyder en förfluten tid

Sätter igång fantasin
En utställning för de som bara vill leka med tanken, lägga pussel av sina intryck eller kanske bara spela ett spel på olika nivåer.
Och några av de här symbolerna kommer säkerligen att skapa massor av roliga frågor. Varför en lätt upplyst telefonkiosk mitt ute i öknen, eller en säng stående ute vid skogsbrynet?
Antar att frågorna blir oerhört många fler än svaren! Men det är roligt med en utställning som triggar igång fantasin...
Utställningen visas på Gocart till och med 15 maj.

Så jobbar vi med nyheter