Ensam genom östafrika

Bli inspirerad till att våga det "omöjliga" på Östergarns bygdegård i kväll. Det är 19-åriga Amanda Heijbel som berättar om sin fem månader långa ensamresa genom Östafrika. Ofta sovandes i tält.

3 augusti 2010 04:00
- Det började med att jag ville åka till Östafrika men inte hade någon som kunde följa med. Plötsligt insåg jag att jag ju kunde åka själv!
Sagt och gjort. Mot bekantas och svenska UD:s rekommendationer begav sig Östergarnsbon Amanda Heijbel ut på sin ensamexpedition genom Somalia, Sudan, Kenya, Etiopien och Egypten.
- Det var bra att bevisa både för mig själv och andra att jag kunde göra det.
I kväll berättar hon om sina erfarenheter.
- Jag kommer bland annat prata om enskilda händelser, som hur otroligt generösa alla människor jag mötte i Sudan är. I Sverige har vi bilden av det landet som totalt krigsdrabbat och utfattigt, men det jag upplevde var något helt annat. Hon fortsätter med ett exempel:
- En dag gick mina sandaler sönder och den första person jag mötte på vägen ville såklart ge mig sina skor istället och vägrade ta nej som svar. Så var det hela tiden. Jag har aldrig varit med om något liknande. De har också otroligt modern arkitektur, rena framtidsskapelserna i huvudstaden Khartoum.
Under andra delar av resan var hon däremot ständigt påpassad av tiggare och folk i allmänhet som pockade på uppmärksamhet. Hon beskriver att resekänslan var väldigt olik beroende på i viket land hon befann sig.
Var hon då aldrig rädd?
- Jag hade alldeles för kul för att någonsin vara rädd. Glädjen var alltid den starkaste känslan. Jag var också inställd på en tuff resa från början och därför mentalt förberedd.
Föredraget i Östergarns bygdegård kommer också att handla om hennes inställning.
- Om hur man förverkligar saker som man tror är omöjliga. Och så vill jag knäcka fördomar, berätta om det Östafrika jag sett som inte alls är samma sak det som som visas på tv.
För den som vill lyssna till Amanda Heijbels erfarenheter gäller det att passa på. Redan om några veckor bär det nämligen av på nästa äventyr. Hon och pojkvännen Robin Jakobsson ska då lifta från Polen till Indien under obestämt tid.
19 -åriga Amanda Heijbel berättar och visar bilder ikväll i Östergarns Bygdegård under rubriken "Med nyfikenheten som reskamrat" om sin fem månader långa ensamresa genom Somalia, Kenya, Sudan, Etiopien och Egypten.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa