BILDER: De vill öka statusen för graffiti

De säljer sprayfärg och engagerar sig i att lyfta den lagliga graffitin på ön. Se utomhuskonsten vid Målgolfen.

27 november 2014 14:38

En ruggig morgon i november vid det som kallas målgolfen, träffar vi Linda Ahlström Melander och Angela Engelke som tillsammans äger och driver klädbutiken Street Society. De säljer också sprayfärg och engagerar sig i att öka statusen för graffiti. Graffiti och gatukonst är något de gärna vill lyfta fram, den lagliga ska tilläggas.

 

Målgolfen är en gammal skjutbana, med stora höga väggar i betong som fungerar perfekt för dessa stora spraymålningar. Miljön är ruffig och ger ett ganska ödsligt intryck. Det är graffitin som ger området liv och det finns massor att upptäcka. Det här måste vara den mest öppna och ombytliga utställningshallen vi har på Gotland.

Det spelar ingen roll om du är erfaren eller precis har börjat måla med sprayfärg. Det som är extra speciellt här är att du till och med får måla över någon annans bild – inte alls kutym i de andra konsthallarna. De flesta som målar här fotar sina verk så att de i alla fall finns dokumenterade.

 

Det finns bara ett ovälkommet inslag här och det är tags, i alla fall de som sitter mitt i någon annans målning.

–Tags räknar inte jag som graffiti, säger Angela Engelke och pekar på en älg som har fått en tag mitt på mulen.

Tag, är det man många ofta kallar klotter. Det görs oftast inte på lagliga platser och man gör det för att visa att man har varit på ett visst ställe.

–Många som tagar mitt i en målning gör det nästan uteslutande för att förstöra, direkt illvilja, fortsätter Angela Engelke och Linda Ahlström Melander inflikar att en del gör det för att prova och lära sig mer om hur det fungerar med sprayen, men håller sig då till mer passande utrymmen på väggarna.

–I vanliga fall använder man en slags tuschpenna eller squeezers för att göra tagar, men sådana säljer vi inte på Street Society eftersom de oftast används olagligt.

 

Det är inte lag på det, men Street Society har ändå satt en åldersgräns på 15 år för att köpa sprayfärg, är du yngre måste du ha målsman med sig.

–Du kan köpa sprayfärg online helt utan åldersgräns men vi vill kunna stå för vad vi gör, säger Linda Ahlström Melander.

Angela Engelke berättar att de har haft påhälsning i butiken av polisen som ville veta vad de har där och hur de resonerar kring det.

–De var positivt inställda till hur vi hanterar frågan. Vi hoppas kunna ha samarbete med alla som är intresserade eller på olika sätt berörs av det här, vi vill jättegärna göra grejer tillsammans för vi vill inte motarbeta någon.

Drömmen är fler lagliga väggar. Att intresse finns är uppenbart eftersom målgolfens väggar är fulla med olika spraymålningar och motiven målas över och byts ut hela tiden. Att hitta platser för stora spraymålningar är inte lätt, även om en fastighetsägare ger klartecken kan det behövas bygglov för att måla på ett plank eller en garagevägg.

–I Skåne finns en förening där bland annat fastighetsägare tipsar om var man kan få måla. Tipsen kollas upp så att de verkligen stämmer och läggs sedan ut på en hemsida och då kan den som vill åka dit och börja måla sitt konstverk. Det hade varit kul att starta något sådant här, säger Angela Engelke.

Det finns behov av fler lagliga platser tycker hon och det finns ett förslag som bland annat rör cykeltunnlar.

–Det är ändå väldigt tråkiga platser som gärna får piffas upp, men än så länge är det olagligt. Den enda platsen i dag är här vid gamla skyttebanan, säger hon.

 

Du som vill testa graffiti eller utveckla din teknik kan få inspiration på nätet, där finns flera bra filmklipp med olika tips. Du kan antingen vara på målgolfen eller kanske hemma och måla på en stor skiva, utomhus förstås. Det som är extra bra med spray är att man alltid kan korrigera och måla över så du kan använda samma skiva om och om igen.

Börja med att skissa upp en figur och bygg på och bättra på med färg. Munskydd är bra så att man inte andas in färgen och gasen. Använd oömma kläder för färgen går inte att tvätta bort. Får du det på huden kan du tvätta bort det med smör eller olja, tipsar Linda Ahlström Melander.

 

Det blir längre torktid om du lägger det som ska målas på marken och sprayar nedåt eftersom lagret med färg blir tjockare och kan också att rinna eller fastna i ornament.

–Ska man spraya saker, en vas eller något ska man ställa den framför sig, säger Angela Engelke.

En vas säger hon? Ja, det går utmärkt att spraya föremål. Ett bra sätt att förnya inredningsdetaljer. Sedan lackar du bara med spraylack för fin finish.

Ska man göra ett helt konstverk kostar det cirka 200 kronor för sprayburkar. Ungefär som ett biobesök och en hamburgare. Och du har förmodligen färg kvar till nästa gång. Burkarna håller länge. Se bara till att hålla rent i munstycket. Skaka burken emellanåt när du målar, det bygger upp trycket i burken.

Att graffiti är konst är inget att diskutera. Det finns fantastiska skapelser vid målgolfen som bevisar det. Så den som vill uppleva en levande konsthall med fritt inträde bör genast bege sig dit.

Tips!

Börja med en stor skiva hemma i trädgården.

Använd munskydd och oömma kläder.

Får du färg på huden, tvätta bort med smör eller olja.

Ha skivan eller det du ska spraya framför dig, spraya inte nedåt.

Håll rent i munstycket.

Skaka burken emellanåt när du målar, det bygger upp trycket.

Lär dig mer genom filmer på nätet eller håll utkik efter workshops här på Gotland.

På återvinningen kan du kostnadsfritt lämna dina tomma färgburkar. Street Society tar också emot dem. De viktiga är att de inte ligger kvar i naturen.

Så jobbar vi med nyheter