Långfilmsdebut inspelad på Fårö

De två unga filmarna Niklas Holmgren och Anders Hazelius spelade in sin långfilmsdebut i Fårösund och på Fårö och i kväll får filmen smygpremiär i SVT:s filmserie Frizon. Filmen "Främmande land" kommer därefter att få sin egentliga premiär den 9 september på Bio Rio i Stockholm.

3 september 2010 04:00
"Främmande land" är en film om kärlek, saknad och död. Den är till största delen inspelad på Fårö med stöd från Film på Gotland och är en modern hyllning till Ingmar Bergman.
- Precis som Ingmar Bergman har vi skrivit utifrån platsen och därmed finns en av flera kopplingar till Bergman, filtrerat genom vårt temperament, säger Niklas Holmgren, en av filmens två regissörer.
Men här finns fler hälsningar från den store regissören, bland annat citat från några av hans filmer, både traumatiskt och bildligt.

Två kvinnoöden
Två kvinnor befinner sig på Fårö en sommar. Elisabeth hittar en pojke på stranden som hon gömmer i sitt hus och den bedagade skådespelerskan Cecilia inleder en kärleksrelation med en 17-årig knarklangare.
Långfilmsdebuterande regissörerna Niklas Holmgren och Anders Hazelius har genom att väva samman dessa två kvinnoöden skapat en gemensam film.
- Idén föddes vid Bergmanveckan 2007. Vi hade både en dröm att få filma på Fårö efter att vi båda tidigare jobbat med kort- och novellfilmer, berättar Niklas.
- Vi skrev sedan var sitt kvinnoöde som skulle utspelas på Fårö, ett främmande land någonstans vid världens ände. Därefter skapade vi ett gemensamt manus och spelade in filmen sommaren 2008. Allt för att vörda det arv som Bergman skapat.
Filmen "Främmande land" har de sedan arbetat med sedan dess och de sista scenerna klipptes klart för bara några veckor sedan.

Filmfestivaler
De båda regissörerna hoppas att skapa visningstillfällen för filmen och kommer att erbjuda filmen till festivaler både i Sverige och utomlands. Men innan dess har de nu fått erbjudande om att visa filmen i SVT:s filmserie Frizon, något de inte kunde tacka nej till.
- Vi hoppas naturligtvis att filmen så småningom ska få distribution, men något sådant är ännu inte klart, säger Niklas Holmgren.
Medverkande skådespelare i "Främmande land" är bland andra Franciska Löfgren, Emma Swenninger, Adam Lundgren och Joel Lützow. Men bland statisterna märks många gotlänningar, bland andra Ingvar Persson och Berit Havdelin som har fått lite större statistroller. I filmen spelar de ett socialarbetarpar.
Filmens musik är skriven och framförd av Sara Lunden och som producent för filmen står Mats Karsvall med sitt mindre independentbolag Dollypictures som härmed producerat sin första långfilm.
Foto: Martin Nisser
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa