Spöken, skräck och ångest...

Kulturnatten 2010 blev den mörka oktobernatt då spöken, skräck och ångest satte outplånliga spår i gotlänningarnas förtvivlade själar.
Men det är en klar överdrift att påstå att skräcken hemsökte oskyldiga individer, snarare var det så att skräcktörstande visbybor med spänd förväntan hemsökte det outgrundliga och mystiska bland ett 70-tal väl blandade arrangemang.
Följ med till skräckkabinettet som inledde Maskeradbalen på Wisby Strand, till spökvandring genom Visbys gränder och inte minst till "Night of the Living Dead".

4 oktober 2010 04:00
Redan tidigt på kvällen sågs ett flertal väl maskerade fantomer smyga genom Visbys gränder med kurs mot Almedalen för att passera insläppet, inte till slottet eller operan, utan till Wisbymaskeraden på Wisby Strand.
218 år tidigare anlände kungen, Gustav III, till sin maskeradbal på Stockholms slott. Ett skott brann av, kungen segnade ner, dödligt sårad, och senare halshöggs och steglades kungamördaren Jacob Johan Ankarström. Men de som följde konsthistoriker Lars Kruthof i spökspåren i Visby under kulturnatten, kunde möjligen, om man lyssnade noga, också höra Ankarströms steg och förtvivlan i natten.
Utanför Engeströmska huset i Visby, där spökvandringen tog sin början, väntade nästan 200 personer för att höra berättelserna om Ankarströms gotländska eskapader, om den 11-åriga biskopspigan Elin som pryglades till döds för att hon i nöd hade stulit ett bröd, om den rike köpmannen Lythberg som skrev kontrakt med djävulen och om fler osaliga andar som ännu kan höras, om man lyssnar noga, i Visbys hus och gränder.
Love Norrman, 11 år, tyckte att spökvandring lät kul och han hade övertalat mamma Marie att följa med i natten.
- Det låter spännande att höra om alla spöken som finns i Visby, sa han innan promenaden tog sin början.

Skräckblandad förtjusning
De som vandrat gränderna bort mot S:t Nicolai ruin för att med skräckblandad förtjusning insupa årets skräckfilm, "Night of the Living Dead", kände sig nog ändå ganska trygga. De tvingades nämligen bänka sig tätt, tätt tillsammans för att alla 300 skulle få plats.
En som tagit kvällens skräckfilm på allra största allvar var Sebastian Gårdhage i Visby. Inlevelsefullt hade han sminkat sig efter konstens alla regler.
- Det är känslan och upplevelsen att göra något tillsammans, att kollektivt bli tagna av en film, förklarade han.
- Men själv måste jag ha någon med mig för att våga gå på skräckfilm. Trots att jag är ett stort fan av skräckfilm skulle jag aldrig våga se den ensam, säger Sebastian som senare under natten passade på att se den reanimerade versionen av samma film på Folkets bio Roxy.
Skräckfilmen i ruinen blev en publik succé, stjärnklart och vindstilla, varm dryck och filtar, förhöjde skräckpotentialen.

Klassiskt och hårdrock
Årets stora händelse under Kulturnatten, ett initiativ av Hillar Loor som många hoppas blir en tradition, var Wisbymaskeraden på Wisby Strand.
- Häftigt med denna blandning av klassisk kultur och hårdrock, tyckte en av alla kvällens "fantomer på operan", Jan Ullberg, när han efter maskeradbalen och hårdrockskonsertens slut tillsammans med sin Marie Antoinette, Ann Karblom, drog sig hemåt i natten.
Dessförinnan hade de minglat i det välarrangerade spökkabinettet, där mystik blandades med skräck, ångest och massor av blod. Därpå följde en härlig musikalföreställning med Musikalkompaniet som tvingades sjunga utan Gotlandsmusikens musiker då det visade sig att rättigheterna inte gällde ett sådant här arrangemang. Avslutningsvis bjöds de på hårdrockskonsert och dans med Van Palten och kombinationen tycktes väl avvägd.
Ytterligare en som älskade spökkabinettet var Elberet Åhlberg.
- Häftigt att mingla runt när man inte vet vilka som är gäster och vilka som hör till själva showen, var hennes kommentar.
Fler hade fått plats på årets upplaga av Wisbymaskeradens spökgalleri, men alla deltagare var eniga i kritiken.
- Detta måste fortsätta och bli en tradition!
Deltagande konstnärer och rollspelare, och inte minst Musikalkompaniets unga skådespelare och de tre läkare som engagerat sig för att sprida ångest och skräck, skapade en spännande atmosfär med suggestiv musik, rök och massor av blod.
Så jobbar vi med nyheter