En gotländsk roman med tempo och temperament

Att hon kan sjunga vet vi ju, hon har sjungit i många operor och bland hennes skivinspelningar kan man hitta verk av bland andra Friedrich Mehler.
Men kan sångerskan Solveig Faringer också skriva romaner?

18 november 2010 04:00

Det kan man få svar på genom hennes debutroman "Blåeld" på Preposition förlag som nu kommit ut.
I boken förlägger hon handlingen till Ygne söder om Visby (själv bor hon på Själsö norr om stan) och till ett somrigt veckoslut. Idylliskt, kan man tycka, och det intrycket får man också i den harmoniska inledningen.
Men låt dig inte luras av den. Snart händer det saker - och fortsätter att hända. Det är tempo och det är dramatik och starka känslor inom den lilla krets av människor, främst en familjekrets, som det hela utspelas kring.

50 korta kapitel
Författarinnan använder sig av många och korta kapitel - över 50 stycken på bokens 150 sidor - och i de flesta av dem händer det saker. Död och olyckor, relationer med kärlek, otrohet, slitningar, problem.
Ibland känns det nästan för mycket, de flesta behöver nog ett helt liv på sig för att hinna uppleva det som här händer under en enda weekend.

Tempo och dramatik
Full fart, alltså, högt tempo och mycket temperament. Solveig Faringer skriver också bra, närmast proffsigt, så svaret på frågan om operasångerskan också kan skriva romaner måste bli ett ja.
EN NY BOK
Blåeld
av Solveig Faringer
Preposition förlag 2010
Så jobbar vi med nyheter
Ola Sollerman