Interaktiv och musik- fylld Trettondagsafton

Trettondagsafton heter årets Shakespeareföreställning med eleverna vid Elfrida Andréegymnasiets scenutbildning.

3 december 2010 04:00

 I år bjuds publiken på ett helt nytt grepp, eftersom föreställningen läggs upp som en interaktiv improvisationsteater. Det innebär att publiken får vara med och forma handlingen.
När Atheneskolans elever välkomnades till föreställningen i går fick de samtidigt frågan om var, när och hur de ville att föreställningen skulle utspelas. I "yttre rymden" var ett av förslagen, "under vattnet" ett annat.

Publik och spelledare enades till slut om att föreställningen skulle äga rum i Globen inför en final mellan Djurgården och Brynäs. Handling och Shakespeares karaktärer i "Trettondagsafton" tog därefter form för en föreställning som utspelades inför matchen i landets ledande arena.
-  Normalt spelas ju "Trettondagsafton" efter ett färdigt förlopp. Men i vår tolkning får publiken vara med och bestämma var, när och hur föreställningen utspelas. Under stenåldern, eller i Las Vegas eller på ett rymdskepp, berättar Olivia Qwiberg.

Hon är elev men även producent och spelledare. Det innebär att hon är länken som styr föreställningen efter publikens val.
Föreställningen styrs helt av improvisation, det gäller även för pianisten Rick Ingelses del.
Ansvariga för upplägget av "Trettondagsafton" är Niklas Westergren, lärare, i samarbete med gästläraren Pauline Wolff, Gotlands improvisationsteater.
-  Det här är ett gäng jättebegåvade ungdomar, som har idéer, kraft och mod att genomföra föreställningen. Det blir helt olika resultat varje gång, det är kul att se, säger Pauline Wolff.
Att behärska improvisation är en viktig del i teateryrket, enligt läraren Niklas Westergren.
- Det är jättekul att se hur mycket som hänt med gruppen sedan vi började, säger han.
Premiär är det på lördag i scenskolans lokaler på gamla A 7 området. Därefter väntar föreställningar för allmänheten på söndag, och i slutet av veckan, på torsdag och fredag den 9 och 10 december.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa