Gotlänningar kan ha "rösten"

Gotlänningarna Saga Björling och Jimmy Ahlén är med och tävlar om coachernas gunst när sångtalangtävlingen "The voice" drar igång i TV4 den 4 januari.

28 december 2011 04:00

Av flera tusen sökande valdes 50 talanger ut till seriens inledande blinda audition inför publik. De fyra coacherna, artisterna Petter, Carola, Magnus Uggla och Ola Salo, sitter med ryggarna till och ser inte den som sjunger. Men om de gillar det de hör vänds stolen och den tävlande går vidare. Detta spelades in under den gångna hösten.

- Jag var väldigt nervös och det var tufft att prestera till 100 procent, men jag är ändå nöjd, säger 25-årige Jimmy Ahlén.

- Det var en press att sjunga inför så etablerade musiker och mycket att tänka på eftersom det var tv-inspelning.

18-åriga Saga Björling blev uppmanad av personerna bakom programmet att söka, efter att de sett hennes filmer på Youtube.

- Jag skrek rakt ut. Det är kul att bli utvald på det viset, det måste ha någon mening. Så jag tvekade inte att söka, en sådan chans ville jag inte missa, berättar Saga Björling.

- Och jag vill inte döma ut något i förväg. Jag gillar idén med tävlingen och att man får vara sig själv, att de uppskattar det personliga.

Deltagarna får inte berätta något om hur det går för dem i programmet. Men de som klarar det första "blindtestet" får arbeta med varsin coach inför den andra gallringens dueller. Det är fortfarande coacherna som väljer vilka som går vidare till den tredje fasen; livesändningarna då tittarna får vara med och rösta.

Vinsten är ett skivkontrakt med ett stort skivbolag.

Jimmy Ahlén berättar att han fick mersmak efter att ha varit med i "Team Mojje" i "Körslaget" på tv våren 2010 och att han sökte till "The voice" med en egen låt. Han försöker försörja sig på musiken och varvar arbete som musiklärare på Västerhejdeskolan med spelningar på lokal, antingen solo med gitarr eller med ett band.

- Jag är lite popkille och spelar både eget material och covers, säger Jimmy Ahlén.

Saga Björling tog studenten i våras och vill satsa på musik, teater och dans. 2008 vann hon Tiljans talanger med "Gabriellas sång" och hon har medverkat i fem av Gotlands musikalkompanis uppsättningar.

- Jag gillar att experimentera med rösten oavsett genre, säger Saga Björling.

Men att för första gången uppträda inför tv-kameror när några ur landets artistelit lyssnar och bedömer, det tyckte hon var oerhört jobbigt och nervöst.

- Men det var bara att köra och fokusera på målet. Och jag är jättenöjd över min prestation hittills, oavsett hur det går i tävlingen. Jag har i alla fall varit mig själv, säger Saga Björling.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa