Välbekanta nykomlingar

13 januari 2012 04:00

Gocart Gallery öppnar utställningsåret med att ge de nya medlemmar föreningen fick förra året en möjlighet att visa upp sig. Av de 17 nya är 11 med i den samlingsutställning som öppnar i dag.

Även om de är nykomlingar i föreningen är de flesta välbekanta namn. Svante Gärdek, som varit med i Öppna ateljéer många år och som nyligen gjorde utsmyckning till Garda skola, ställer ut fyra "rallartrudelutter", bilder som ser ut att vara en blandning mellan mekaniska prylar och mänskliga organ.

Sanny Laurin är mest känd som skulptör. Nu visar han grafiska blad med snabba blyertsskisser gjorda under olika resor - en saxofonist fångad i Liverpool, en basist i Manchester och paraplyer från Prag.

När Sanny Laurin valt pennan är det i stället Birgitta Halldin från Fide som står för det skulpturala. Hon ställer ut en betongskulptur som gjorts utan form, men visar även två målningar.

Zigge Holmgren är bekant för sina photoshop-porträtt där nutida ansikten läggs in i gamla mästares porträtt. Även på Gocart Gallery visar han fotokonst, men av ett helt annat slag.

Armin Scholler ställde ut på Gocart Gallery redan året innan han blev medlem. Nu är han tillbaka för att visa två små bilder, bland annat ett självporträtt som visar hur han såg ut för 5 000 år sedan.

Även Mosa Hanna Caspers har ställt ut på Gocart Gallery tidigare. Den här gången visar hon utställningens mest färgsprakande målning.

Utställningen är en spännande blandning av tekniker. Inte minst Per Björklunds bidrag. Hans fotografier har duplicerats på plast som töjts ut och blivit mer tredimensionella än reliefer. Effektfullt fångar han händer som är på väg att bryta sig ur tavlan.

Edit Mag, som gått Konstskolan i Visby, visar ett collage - en pieta. Även Andrea von Corswant har gjort collage, där vaxduk blandas med presentpapper. Och likt ett collage är även Angela Duckerts bidrag.

En av utställarna är dock en helt ny bekantskap. Förra året kom kanadensaren Dwayne Shirley till Gotland, för att direkt ta kontakt med galleriföreningen.

- It’s a nice family to be part of, säger han.

Dwayne Shirley känner sig lite som landsmannen William Blair Bruce som kom till Gotland för drygt hundra år sedan. Båda har förälskat sig i landskapet.

- Vilket ljus Gotland har! Det hittar man ingen annanstans, säger Dwayne som förutom i Kanada även bott i New York och London.

- Gotland är en magisk plats att besjälas av. Kanske måste man komma utifrån och se ön med färska ögon för att inse det, tillägger han.

Nu vill Dwayne Shirley måla landskap med människor i och gärna med havet i horisonten.

- Jag brukar åka ner till stranden för att meditera och få idéer, berättar han.

Utställningen på Gocart Gallery pågår till och med den 5 februari.

Fotnot: De sex nya medlemmar som inte deltar i utställningen är Örjan Ringbom, Måna Engström, Dan Lindström, Maud Sundström, Linnea Nordberg och Jonas Valtersson.

Så jobbar vi med nyheter