Oväntat möte på Gocart Gallery

5 april 2012 04:00

Det ser ut att vara ett välplanerat möte när Ami Bjurwill från Grötlingbo och Gösta Wallmark från Fleringe ställer ut tillsammans på Gocart Gallery. Men det är tvärtom, de har inte haft en aning om varandras konst tidigare och båda ville egentligen ha separatutställningar.

- När utställningsgruppen fick se våra ansökningar tyckte den att det skulle passa bra om ställde ut tillsammans, berättar Ami Bjurwill.

Och visst passar de ihop. Gösta Wallmarks stora vita målningar med mörka prickar ser ut som skrivna ark. Texten saknas dock, men den får man i Ami Bjurwills verk.

- Jag har alltid skrivit, men inte visat det tidigare. För fem år sedan hade jag en period då jag inte kunde måla. Då skrev jag dikter i stället, berättar Ami Bjurwill.

I hennes målningar löper texten som ett tankeflöde, formulerat direkt på verket. Tankar om människans existens och meningen med livet. Runt sidorna på två kuber löper texten. Man måste gå runt flera varv för att läsa.

Den varma jordfärgen i en av Ami Bjurwills målningar är en perfekt pendang till en av Gösta Wallmarks prickar som fångat afrikanska stämningar. Men i de senare målningarna har färgen tonats ner mer och mer. Kvar är bara svarta och vita, långt från de skirt gröna målningar han visade på Konstmuseet 2000.

- Stormarna blåste bort det skira. Nu är det bara skelettet kvar. Men jag ser nya formationer i målningarna hela tiden. De är annorlunda varje gång, säger han.

Prickarna har strukturerat sig och löper nu i jämna rader i målningarna.

- Jag är inte färdig, men vad nästa steg blir vet jag inte, säger Gösta Wallmark.

Gösta Wallmark har ställt ut på Gotland flera gånger tidigare, bland annat på Roma kungsgård 2009. Ami Bjurwill däremot har inte visat sin konst lika ofta. Nu finns en chans att se båda på Gocart Gallery. Utställningen pågår till och med den 29 april.

Så jobbar vi med nyheter
Per Leino