Hyllning till Gotska Sandön

Att Birger Svanteson, lärare och fotograf från Södertälje är förälskad i Gotska Sandön, det kan man knappast ta miste på när man läser hans nyutkomna bok "Gotska Sandön - i mina mellanrum" (Gotlandica förlag).

27 april 2012 04:00

Boken är en enda hyllning till den vackra, annorlunda och sägenomspunna ön där "ytterst i havet".

Birger Svanteson har fotograferat på Sandön i flera decennier och använt sina bilder på många olika sätt; i tidningsreportage, på flera utställningar, nu senast i Japan, på vykort, på dvd-film och till och med i en akademisk uppsats. Men nu är det första gången han visar bilderna i bokform.

Där finns drygt 130 bilder, poetiska bilder, ibland rena konstverk, flygbilder, faktabilder, de flesta i färg men några i svart/vitt. Det är sommar och vinter, träd, blommor, och hav, sand och strand, och skickligt låter han ljuset, årstiderna och vädrets makter spela en viktig roll.

Boken har ett generöst format och många bilder tillåts breda ut sig ordentligt över uppslagen.

Det är en bildbok men här finns också två korta texter, översatta också till engelska. Den ena en poetisk, lyrisk text där författare uttrycker sina starka känslor för ön. Därtill en faktatext om öns historia, djurliv, bebyggelse med mera. Ett mindre faktafel om ett mausoleum stör inte alltför mycket.

Det är en bok som lockar, och har du ännu inte varit på Gotska Sandön så res dit och upplev bokens bilder också i verkligheten.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa