En höjdpunkt för den konstintresserade

Vid Galleri Hellvi Kännungs har den prisbelönade galleristen från Stockholm, Magnus Karlsson, skapat sitt eget projektrum och studio där han visar samtidskonst i en mycket friare form.Till årets utställning, "Utan söm och socka", har han arbetat tillsammans med konstnären Jockum Nordström.

12 juli 2012 04:00

Hellvi Kännungs slog i fjol upp portarna med en utställning kurerad av Jens Fänge. I år är det Jockum Nordström, som normalt ingår i Magnus Karlssons galleriverksamhet i Stockholm, som skapat "Utan söm och socka", med konstnärerna Johanna Karlsson, Dan Wolgers, Lisa Jeannin/Rolf Schuurmans och sig själv.


Utsnitt av vinterlandskap
Magnus Karlsson har byggt en egen värld i den gamla 20-talsladugården och de fem konstnärerna har utnyttjat förutsättningarna maximalt. Detta lär bli en av höjdpunkterna för den konstintresserade publiken i sommar. Längst in i lokalen upptar Johanna Karlssons vintriga landskapsstudier hela gavelväggen där hon visar upp sina utsnitt av landskapet och delar av naturen, ungefär som vi ser det från ett bilfönster eller en tågkupé.

Det är ett mycket välgjort och finstämt arbete i blandtekniker som inte skvallrar om de enkla materialen som för övrigt är ett genomgående tema i hela utställningen.

Hon kallar sitt fina arbete för "Sträcka" och egentligen består det av 13 enskilda skulpturer av träd, buskar och landskap tillverkat av papper, textil och gips och koppar- och silvertrådar i minskade dimensioner ut till de sista tunna, tunna grenarna.


Poetiskt
Dan Wolgers har återvänt till de små och undersökande objekten. Det må vara humoristiskt eller stillsamt, men med samma allvar i allt det han gör, poetiskt och eftertänksamt. De provokativa uttrycken, som varit viktiga för svenskt konstliv, ligger nu år tillbaka i tiden.

Här har han lånat en strof av Hasse & Tage till verket "Längtans blomma är störst på håll" där han jobbat med ett objekt för varje ord i verkets titel.

Inte helt enkelt att upptäcka alla burkar och kupor om man inte får lite hjälp på traven.


Arkitektoniska former
Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans huvudsakliga verk består av filmen "The great O", där det grekiska Omega står för evigheten. Paret som huvudsakligen arbetar med konstfilm, arbetar också från sin bas i Småland med installationer och performance.

"The great O" är inspelad vid ett översnöat gravtempel mitt i mörkaste Småland, likt en egyptisk pyramid, dock i betydligt mindre storlek, där en performancekonstnär arbetar med universums många gåtor.

Jockum Nordström visar själv några abstrakta och lekfulla arbeten från Gotland med arkitektoniska drag, samt några collage.

"Mina drömmars stad" en av de fyra skulpturerna där han inspirerats av arkitekturens lagar, är en lek med små papperslådor och tändsticksaskar. Innan han limmat och målat har han byggt upp sina kompositioner att stå helt på egen hand, ett sätt av skapa balans i verken. Kanske för att senare bygga dem i större skala och andra material någon annan stans.

"Långbyxa" har blivit en komposition som för tankarna till någon hamn eller industriarbetsplats där exempelvis lyftkranar ofta får liknande namn i folkmun.


Roligt och befriande
Både hans collage och lekfulla små skulpturer på "Utan söm och socka" är skapade för det här utställningsrummet och kommer knappast att visas på andra gallerier.

Här i Hellvi kan Magnus Karlsson släppa den konventionella galleriformen, det är både roligt och befriande.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa