Bluesfestival bluffestival?

Bluesfestivalen i Eke nästa helg misstänks vara en bluff. Suder Country, platsen för där evenemanget uppges äga rum, frånsäger sig ansvaret för festivalen.- Vi har blivit nedringda hela sommaren av personer som köpt biljetter av en arrangör, som vi inte har någonting med att göra, säger Siffe Hemström som driver anläggningen.

11 augusti 2012 04:00

I april fick Arne Swedin, vice ordförande i Stockholms Bluesförening, ett mejl med en inbjudan till tredagarsfestivalen i Eke på Gotland med bokade artister som Debbie Davies och Mike Zito från USA samt Louise Hoffsten och Björn Persson Bluesband.

- Jag tyckte det lät intressant, så jag ringde personen som stod som arrangör och pratade med honom. Det kändes trovärdigt och jag betalade in pengar på kontonumret som uppgavs i mejlet, för att reservera mina biljetter, säger Arne Swedin.

Ett tredagarspass kostade 1 200 kronor. I det priset ingick samtliga konserter under festivalen samt en middag under avslutningskvällen. Arne Swedin bokade också boende och flyg till Gotland.


Upprörd och maktlös
När Arne Swedin senare började planera sin resa i detalj och sökte upp information om festivalen på internet, tog det stopp. Det fanns ingen hemsida, men genom några evenemangstips lotsades han vidare till nöjesföreningen Suder Country i Eke.

- När jag ringde dit sa de att de inte kände till något om festivalen och inte heller planerade att anordna någon. Jag har försökt nå personen som sa sig ansvara för festivalen i över en månad nu utan resultat, säger Arne Swedin.

Vidare började han ana oråd när agenten för gitarristen Mike Zito från USA skickade ut ett mejl till olika svenska bluesföreningar som ett rop på hjälp. I utskicket uppges det att artisten drabbats av en avbokning under perioden 17-19 augusti och undrar om någon annan arrangör i Sverige eller Norge kan ta emot honom istället.

- Vad jag förstår är allt en bluff och att jag betalat till någons egen ficka, säger Arne Swedin som försökt få tillbaka sina pengar utan framgång.

Sigfrid "Siffe" Hemström som driver nöjesanläggningen Suder Country i Eke bekräftar att det inte kommer äga rum någon bluesfestival i hans regi. Han är upprörd över att bli ihopkopplad med arrangemanget.

- Det är båg allting. Vi har ingenting med det här att göra. Det har ringt hur mycket folk som helst till oss under sommaren, som säger att de satt in pengar på ett kontonummer och vill ha sina biljetter, men vad ska vi göra? Vi känner oss maktlösa, säger Siffe Hemström.


Ingen budget fanns
Han berättar att han i våras blev kontaktad av arrangören, som är en man skriven på Gotland. Arrangören bad om att få hyra anläggningen, men i brist på pengar sa Suder Country nej till förfrågan.

- Det fanns ingen budget för att bekosta festivalen och heller inga förslag på hur det skulle genomföras, vi sa direkt nej. Vad som hänt efter det är utom vår vetskap, säger Siffe Hemström.

Hur många personer som köpt biljetter till evenemanget är ännu okänt.

Polismyndigheten Gotland känner inte till ärendet och det finns heller ingen polisanmälan registrerad. Polisen uppger också att det inte finns något tillstånd utfärdat för musikevenemanget.

GT har sökt personen som uppges vara arrangör.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa