En kaitlabb i Köpenhamn

När Alina Ögger utbildade sig till finsnickare blev det avslutande gesällprovet ett skåp. I det skulle hon förvara sitt kreativa kaos – akvareller, poesi, fotografier och annat.

17 februari 2010 04:00
Nu har lite av det kreativa kaoset sluppit ut. Nyligen öppnade hon utställningen "Kaitlabb" på Custom House i Köpenhamn. Namnet på utställningen avslöjar inte bara hennes gotländska ursprung, utan även att hon är vänsterhänt.

Utställningen består av målningar och korta dikter.
- Målandet var en meditativ kraft under tiden jag arbetade med mitt gesällprov. Jag behövde få bort alla siffror, mått, stress och ett tidsödande pendlande med tåg mellan boendet i Malmö och skolan i Kristianstad. När jag kom hem sent om kvällarna slappnade jag av och samlade kraft ett par timmar innan jag skulle lägga mig, berättar Alina Ögger.
Under nära två år har korta haikudikter vuxit fram, som sedan Alina Ögger illustrerat med akvarell och datorbehandlat foto.
Arbetet har varit ett sidoprojekt med en tanke om att allt skulle bli en bok - tryckt i ett enda exemplar.
- Jag har gjort cirka 250 sidor med kortdikt och bild. Till utställningen i Köpenhamn valde jag ut 32 verk.

Dikterna handlar om vardagen som snickare (just nu lärare på Österportsskolan i Malmö) men även om naturen, kärleken, eller det världspolitiska läget.
- Jag kan gå runt i verkstaden på jobbet och suga på ord - känns hur de känns och upplevs olika i olika sammanhang, memorera och grunna på diktmeningar och aha-poänger. Vill läsa en kortdikt flera gånger om och finna nya betydelser och känslor i meningarna, berättar Alina Ögger.

Gotland är fortfarande en inspirationskälla, vilket bland annat märks i dikten "Färja":
Staden blir mindre
reser ifrån min barndom
Ön finns kvar, en punkt

Utställningen "Kaitlabb" visas på Custom House i Köpenhamn till och med den 31 mars 2010.
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa