First Aid Kit redo för stora genomslaget

28 december 2011 04:00

I våras spelade folkduon First Aid Kit in sitt andra album i amerikanska Omaha, i producenten Mike Mogis studio. Han är också medlem i Bright Eyes - samma band som fick systrarna att upptäcka musiken. Bright Eyes-sångaren Connor Oberst var också den som presenterade Mike Mogis för systrarna när de spelade på en festival i amerikanska Austin. Han hörde sedan av sig och ville göra en skiva med svenskorna.

- Vi visste inte riktigt hur vi skulle relatera till Mike från början och det var väldigt konstigt. Men det släppte ganska fort. Man kan inte vara starstruck i studion. Nu när vi umgåtts med honom i två månader är det en annan grej. Han har blivit två separata personer, idolen och vännen, säger Johanna Söderberg.

Resultatet av månaderna i studion är "The lion’s roar" som släpps den 18 januari.

Systrarna Söderberg är uppväxta i Svedmyra i södra Stockholm. De gav ut sin första ep på Karin Dreijer Anderssons skivbolag Rabid Records 2008. Debutalbumet "The big black & the blue" kom 2010.

- Vi spelade in första skivan i Johannas sovrum och hade inte möjlighet att ta in musiker. Vi visste nog inte heller om vi vågade det. Nu är vi så pass säkra att vi vågar ta risker. Vi känner också att vi har utvecklats genom att ha spelat mycket, säger Klara Söderberg.

- Vi har gjort den skiva som vi alltid velat göra, men inte kunnat åstadkomma hittills. Vi har en tydligare bild av vad vi vill göra nu, mer djup och dynamik, säger Johanna Söderberg.

Under året har systrarna också turnerat i nordamerika med Lykke Li och Conor Obert (Bright Eyes). De räknar inte längre antal spelningar, däremot besökta stater - 39 hittills. Under resorna har de besökt några av rockhistoriens mytomspunna platser.

Andra singeln "Emmylou" handlar om känslan av att sjunga med någon och är en hyllning till countrystjärnorna Gram Parsons, Emmylou Harris och June och Johnny Cash. Och i likhet med deras musik står Klara och Johanna Söderbergs stämsång i centrum. Under Polarprisgalan fick deras suggestiva tolkning av "Dancing barefoot" självaste Patti Smith att falla i gråt.

- Skapar man bra stämsång engagerar det lyssnarna på ett annat sätt, säger Johanna Söderberg.

- Vi hör det inte själva eftersom det är så självklart för oss, men när vi lyssnar på andra syskonpar som sjunger tillsammans förstår vi vad som är speciellt när två röster låter nästan likadant, säger Klara Söderberg.

I februari drar First Aid Kit ut på turné igen i Europa och Nordamerika.

- Det känns som att vi lever i en drömtillvaro just nu, säger Johanna Söderberg.

+ Vilka: Består av Klara och Johanna Söderberg (födda 1993 respektive 1990), på sång, gitarr och klaviatur. Turnerar med sin pappa Benkt Söderberg (Lolita Pop) som är ljudtekniker och trummisen Mattias Bergqvist.

+ Bakgrund: 2008 lade duon upp en video på Youtube där de tolkade Fleet Foxes. De träffade vid samma tidpunkt Karin Dreijer Andersson vars barn gick på samma dagis som systrarnas lillebror. Hon signade dem till Rabid Records som gav ut deras första ep. Debutalbumet "The big black & the blue" släpptes 2010. First Aid Kit har i år turnerat med Lykke Li och Conor Oberst. Duon körade bland annat bakom Lykke Li när hon spelade i pratshowen "Letterman" i november.

+ Aktuella: Släpper andra albumet "The lion’s roar" 18 januari.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa