Tio män, jägare och fiskare verksamma runt om på ön, står böjda över ett styckningsbord i maskinhallen på Lövsta.
Två sälar ligger uppsprättade på bordet. Olika organ skärs loss och läggs i genomskinliga plastpåsar för att skickas vidare på analys.
Gråsälarna kommer från Naturhistoriska riksmuseet och är tillvaratagna efter att de förolyckats i fiskeredskap.
Tillstånd
På Gotland råder ingen allmän skyddsjakt på säl. Däremot har just nu två personer av Naturvårdsverket fått tillstånd till skyddsjakt på fem sälar. Kursen på Lövsta är ett krav för att få bedriva jakt på säl från båt.
- Sälarna har blivit ett problem för det småskaliga fisket, säger länsfiskekonsulent Rolf Gydemo, som själv går kursen som delvis bekostas av länsstyrelsen.
Gott om säl
Forskarna räknar med att det i dag finns ungefär 27 000 sälar i Östersjön . De allra flesta utgör inga som helst problem för själva fisket.
Men, ett fåtal individer har specialiserat sig på att plocka fisk ur yrkesfiskarnas garn som då skadas.
- Ersättningen till fisket för sälskador i landet ligger årligen på 16 miljoner, plus fem miljoner i förebyggande åtgärder. Här på Gotland får 16 fiskare dela på ungefär 600000 kronor per år, säger Rolf Gydemo.
Konststycke
Skyddsjakt får i dag ske från båt inom hundra meter från fiskeredskapen. Men det svåra är inte att skjuta sälen, det verkliga arbetet kommer sedan.
- Att bärga en skjuten säl är ett konststycke. De väger runt 150 kilo och ofta sjunker de till botten. Då slutar det med att man måste tillkalla dykare för att få upp dem, säger Kalle Johansson från Svenska Jägareförbundet som leder kursen.
Organ
Kalle Johansson utbildar årligen ett fyrtiotal säljägare från Sundsvall ner till Blekingekusten.
De flesta skjuter en säl och sedan inga fler, eftersom villkoren för jakten medför så oerhört mycket arbete.
Jaktprotokoll ska fyllas i, som tillsammans med sälens organ ska skickas till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Prover på bland annat späck, hjärta, lungor, mjälte och könsorgan måste tas till vara.
Enligt Kalle Johansson är själva köttet mycket mört och utsökt gott om det blir rätt tillagat.
- Inom en timme efter skottet måste köttet ligga i frysen om man vill ta tillvara det som mat, säger han
Bakterier
Sälarna har en farlig bakterieflora i sina käftar. På kursen bär alla därför handskar, får man in bakterien i ett sår drabbas man av "sälfinger" som ger krumma fingrar med fruktansvärda smärtor.
Stammen av gråsäl har de senaste åren minskat. Enligt Rolf Gydemo kan det tyda på att stammen nått sin topp för att plana ut.
Forskning på de organ som tas tillvara på sälar avlivade vid skyddsjakt bidrar till att ge kunskap om hur Östersjön mår.
Gifter
- Miljögifterna i fisk ansamlas i sälen, som är en viktig indikator för miljöbevakningen, säger Kalle Johansson som menar att det handlar om alarmerande halter som uppmäts.
Förr hittades bland annat höga halter PCB i sälarna.
I dag har de istället flamskyddsmedel från skor, kläder och gosedjur i späcklagren.