Tusentals kvadratmeter rivs inför Lidls storbygge

Två stora butikslokaler i Visby ska jämnas med marken inför det stora bygget av Lidls nya matbutik på Gotland. Nu kommer också besked om när butiken kan stå klar.

Lidls nya butik kommer att ligga där den gamla bilhallen på Skarphällsgatan ligger i dag.

Lidls nya butik kommer att ligga där den gamla bilhallen på Skarphällsgatan ligger i dag.

Foto: Dennis Pettersson

20 PERSONER ANSTÄLLS2019-04-03 09:29

De senaste veckorna har avspärrningsstängsel satts upp kring de två fastigheterna på Skarphällsgatan 3 och 5 i Visby. Orsaken är att byggnaderna ska rivas för att ge plats åt matvarukedjan Lidls nya livsmedelsbutik. Tidigare har Toyota och Hisport Outlet funnits i de två fastigheterna.

– Vår plan är att börja riva nu i veckan. Vi kommer att börja med att riva den gamla bilhallen, och så kommer sporthallen att användas till att inrymma byggetablering, så den får stå kvar lite längre, säger Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör vid Lidls huvudkontor.

Nya bygglovshandlingar visar nu närmare hur butiken är tänkt att se ut. Fastigheterna Svarven 3 och 4 på Skarphäll omfattar totalt 10 000 kvadratmeter mark. Lokalen ska bli 120 meter lång och 85 meter bred enligt ritningar, sammanlagt 2 500 kvadratmeter stor. Butiken är tänkt att placeras där Toyota-byggnaden varit och ytan där sportoutleten funnits blir parkering med totalt 150 platser. Än finns dock inget beviljat bygglov för butiken.

– Däremot har vi ett beviljat rivningslov. Vi har projekterat färdigt och håller på med upphandling av byggentreprenörer just nu. Vårt mål är att kunna börja bygga innan sommaren, säger Thomas Brattlöw.

Om bygget kan påbörjas som planerat tänker man sig en invigning av den nya matbutiken strax innan sommaren 2020.

När det gäller fastigheten Svarven 3 där Toyota tidigare funnits är det fortfarande Region Gotland som äger marken. Lidl har nyligen ansökt hos regionen om att häva tomträttsavtalet och istället köpa loss marken.

Visbybutiken är tänkt att bli del i ett pilotprojekt och den första av matkedjans klimatneutrala byggnader. Bland annat handlar det om att hela taket täcks av solceller och att butiken ska ta vara på överskottsvärme från sin egen utrustning. I princip hela byggnaden uppförs i trä, vilket anses klimatvänligt.

– Allt pekar mot att det här blir den första butiken i världen med den standarden. Det ställs höga krav på byggmaterialet, och var det kommer ifrån. Man tar också hänsyn till energiförbrukningen under byggnadens livscykel och alla transporter, säger Thomas Brattlöw.

Gällande transporter så skickar Lidl alla sina varor till Gotland från ett av de två centrallager som finns i landet.

– Det är en av våra fördelar, det kommer inte 15-20 lastbilar om dagen utan det är en transport till varje butik per dag, säger Thomas Brattlöw.

Orsaken till att det dröjt med en Lidl-butik på Gotland beror i huvudsak på att man inte hittat rätt tomt förrän platsen på Skarphäll dök upp.

– Framför allt handlar det om att vi först nu hittat ett tillräckligt bra läge. För tre år sedan började vi fokusera på Gotland och då kom vi också fram till att vi kan räkna hem logistikkostnaderna med en butik där, säger Thomas Brattlöw.

Mellan 15 och 20 personer beräknas få jobb när den nya butiken öppnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!