Hon försvarar kritiserad Mallorcaresa

ABF Gotland bjöd sina anställda på en studieresa till Mallorca, vilket ifrågasätts av Skatteverkets expert. Studieförbundets chef Maria Björkman försvarar dock resan. "Förstår att det sticker i ögonen, men vi har uppfyllt reglerna", säger hon.

Foto: Montage

ABF Gotlands studieresa2017-03-28 10:25

Trots dålig ekonomi och det faktum att man tvingades halvera sin personalstyrka så sent som 2015 så bjöd studieförbundet ABF Gotland sina anställde på en resa till Mallorca tidigare i mars, vilket P4 Gotland var först att rapportera om.

Maria Björkman, chef för ABF Gotland, har skrivit mycket om resan på sin blogg, där han bland annat beskriver hur hon och hennes två kollegor jobbat från poolkanten, gått på föreläsningar om kvinnliga hormoner och kost samt medverkat på vinmingel och yogapass.

Enligt Skatteverkets rättslige expert Yngve Gripple, som P4 Gotland pratat med, är det tveksamt om resan är att betrakta som en studieresa, då en sådan på ett tydligt sätt ska vara kopplad till arbetet. Han kallar det i stället för en ren rekreationsresa.

– Arbetsgivaren kan erbjuda motion och friskvård via friskvårdsbidrag. Men då handlar det om enklare aktiviteter med motion och friskvård, på arbetsorten eller hemorten. Man kan inte skicka i väg anställda, även om de mår jättebra av det. Då kan det bli en skattepliktig förmån, säger han till radion.

Maria Björkman säger till Helagotland.se på tisdagen att hon är förvånad över uppmärksamheten som deras resa väckt.

– Ja, det här är en utbildningsresa vi gjort med jobbet. Jag visste inte att det var så intressant, säger hon.

Samtidigt säger hon att hon förstår att resan kan sticka i ögonen, speciellt med tanke på hur hon framställt den på sin blogg, i kombination med ABF Gotlands dåliga ekonomi.

– Självklart sticker det i ögonen på folk, vilket jag kan förstå och har respekt för. Men för det första så bloggar jag som privatperson, och inte som chef för ABF Gotland. Och när det gäller ekonomin så är det en bedömning som styrelsen gjort att det skulle läggas pengar på att personalen ska få möjlighet att fortbilda sig.

Till P4 Gotland säger Yngve Gripple att minst sex timmar om dagen måste läggas på arbete för att det ska räknas som en avdragsgill studieresa, något som Maria Björkman säger att man nått upp till.

– Vi har uppfyllt reglerna, så jag ser egentligen inte problemet. Slår man ihop de föreläsningar vi gått på med det arbete vi utfört så kommer vi upp i de timmarna. Jag är inte det minsta orolig för en granskning av Skatteverket. Hör de av sig kan vi redovisa det arbete vi gjort.

Tror du folk hade reagerat annorlunda om arbetet skett vid ett skrivbord i stället för vid poolkanten?

– Det är en fråga jag ställt mig hela morgonen. Hade vi suttit vid ett konferensbord hade ingen reagerat, och hade vi åkt till Växjö i stället för Mallorca hade ingen brytt sig heller. För mig känns det lite snävt att arbete bestämt måste ske vid ett skrivbord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!