Annika Gustavsson vill inspirera till att starta eget

Under många år arbetade hon inom finansbranschen, men sa upp sig och satsade alla kort på sin kreativa dröm. Annika Gustavsson gick den långa vägen och blev guldsmed med gesällbrev. Nu hoppas hon inspirera andra som går och bär på en besläktad längtan.

Foto: Dennis Pettersson

Affärsliv Gotland2018-06-23 11:30

Det här reportaget kommer från magasinet Affärslivgotland och är en produkt från Gotlands Media.

Du kan läsa hela magasinet som e-tidning HÄR

Det har gått tre år sedan hon öppnade sin butik och smedja på S:t Hansgatan i Visby. Guldsmeden och smyckesdesignern Annika Gustavsson inspireras av sin närmaste omgivning – den gotländska naturen. En knappfossil som hon hittat på stranden vid Fridhem och gjutit av och förädlat i återvunnet silver, oxiderat silver och guld, var hennes allra första kollektion och har blivit hennes signum. För besökaren i hennes butik berättar hon historien om de 450 miljoner år gamla strandfynden från en tid då Gotland låg vid ekvatorn.

Smedjebänken en trappa upp med fönster ut mot butiken är full av verktyg, som hon använder för att såga, fila och löda.

– Jag vill att kunderna ska ha möjlighet att se in i smedjan. Det ger ett mervärde till mina smycken om man förstår att allt är tillverkat här, säger hon.

Den senaste kollektionen heter ”Heart of Gotland”, smycken med en avgjutning av en ovanlig fossil från Ekstakusten: två musslor som fastnat i varandra och bildat ett hjärta.

– Jag har länge velat göra något med hjärtan eftersom det är väldigt omtyckt, men jag ville att det skulle vara med min egen signatur.

Förutom sina kollektioner skapar hon även unika smycken på beställning. Så här års blir det många förlovnings- och vigselringar, och hon har nyligen gjort en serie ringar namngivna efter gotländska socknar. Under våren pågår ett intensivt arbete i smedjan, där hon tillsammans med Linda Olsson bygger upp ett lager med flera tusen smycken inför sommaren. Till sommarsäsongen kommer hon att anställa ytterligare två medarbetare.

Vägen till smyckesdesigner och guldsmed med egen butik började med kvällskurser i olika hantverk då hon arbetade som teamledare på Payex i Visby. Hon fick tjänstledigt för att studera ett år och valde smyckesdesign på Folkuniversitetet i Stockholm. Både designen och tillverkningen lockade: friheten att kunna skapa själv och att behärska ett material.

Efter studieåret fick hon abstinens direkt och längtade tillbaka till hantverket. Kroppen tvärnitade när hon skulle sätta sig vid datorn igen.

– Jag tänkte att ska jag livnära mig på det här kan jag inte ta några genvägar, då måste jag gå hela vägen och ta gesällbrev.

Det blev en fyra år lång lärlingsbaserad utbildning på Köpenhamns guldsmedshögskola. Under tiden startade hon företaget och började arbeta upp återförsäljare.

– Jag är så tacksam för att jag har gått den långa vägen. Det är inget luftslott jag har byggt och ingen kan ta ifrån mig min kunskap, säger hon och tillägger:

– Lärdomen att bygga upp något från noll innebär att om det skulle gå lite sämre en tid i firman så vet jag hur man gör för att få det att gro igen.

Redan första året gick företaget med vinst och för ett år sedan ombildade hon sin enskilda firma till aktiebolag. I december förra året födde hon dottern Märtha. Två dagar i veckan håller Annika öppet själv i butiken, då hennes man Anders Nyberg är föräldraledig, men de andra dagarna tar hon med sig Märtha till smedjan.

– Hon ligger på en filt och har vant sig vid ljuden från verktygen som inte är så höga. De dagar som jag har med henne får det vara på hennes villkor. Det går långsamt, men jag är ändå tacksam för det jag får gjort, säger hon och fortsätter:

– Det gäller att planera men ändå att ha utrymme för improvisation. Förra sommaren ökade vi försäljningen nästan 40 procent och fick börja bygga lager mitt i sommaren.

Rent ekonomiskt skulle hon kunna vara hemma ett år och leva på föräldrapenningen, men tanken på att vara ledig så länge har aldrig slagit rot.

– Jag vill för den skull inte jobba ihjäl mig. Jag vill kunna ta det lugnt, vara spontan och verkligen ta vara på morgnarna tillsammans med Märtha innan butiken öppnar. Vi anpassar föräldraledigheten efter min säsong. Det är viktigt att ha en partner som stöttar en för att det ska fungera, säger hon.

Idag har Annika Gustavsson ett 30-tal återförsäljare på fastlandet: guldsmedsbutiker och Designtorget.

– Jag har mycket idéer och vill skapa mer tid åt kreativitet. Om pengarna är drivkraften kommer man inte kunna leva ett rikt liv, brukar jag säga. Min drivkraft är mötet med människorna som kommer till butiken, att få arbeta med händerna och skapa – och att få se resultat av mina idéer.

Hon hoppas att hon kan inspirera kvinnor som går och funderar på att starta eget, att ta steget och förverkliga sin dröm.

– Många berättar för mig att de också skulle vilja göra något annat i livet, men att de avstår för att de har barn. Jag kan förstå att de ekonomiskt inte vågar sätta familjen i en situation med mindre trygghet, men många har större farhågor än de skulle behöva ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!