Elias utvecklar app som ska hjälpa arbetssökande

Elias Faltin anställdes vid Campus Gotland efter sina studier i speldesign. Sedan dess har han varit delaktig i att utveckla en app som kartlägger så kallade soft skills.
Det här är del fyra i vår serie om speldesign: Den hjälpande appen.

Elias Faltin, projektledare för apputvecklingen av SkillMill, blev efter studierna på Gotland kvar på institutionen för speldesign.

Elias Faltin, projektledare för apputvecklingen av SkillMill, blev efter studierna på Gotland kvar på institutionen för speldesign.

Foto: Alexander Axelsson

Akademisk forskning2023-04-25 18:10

”Kan du berätta mer om dig själv?” Det är säkert en av de vanligaste frågorna som ställs under en arbetsintervju. Men ibland är den inte så lätt att svara på.

För hur kan en arbetssökande visa upp och förklara mjukare kompetenser för en arbetsgivare? Hur visar man till exempel sin problemlösningsförmåga utöver att påstå att man besitter den? Genom ett initiativ från Uppsala universitet i samarbete med Campus Gotland, uppbackat av Europakommissionens program Erasmus+, startades projektet SkillMill för att hjälpa individer att lösa problemet med att förklara sina så kallade ”soft skills”.

Soft skills är en term som myntades av den amerikanska armén under sent 1960-tal. Termen refererar till kompetens som inte är relaterade till tekniska, mekaniska eller andra yrkesspecifika färdigheter. Egenskaper som bland annat kreativitet, problemlösningsförmåga och kritiskt tänkande ingår.

Flera rapporter, bland annat från Europakommissionen, visar att studenter ofta utvecklar den här typen av färdigheter under studieåren. Trots den vetskapen, och faktumet att soft skills är av stor vikt i arbetslivet, har såväl studenter som arbetsgivare svårt att identifiera och mäta dem.

Det var med bakgrund i det som SkillMill-projektet startade, och sedan kom att bli ett användbart hjälpmedel för att stärka förståelsen för soft skills, hur dessa kan sammanfattas och användas inom olika områden.

Projektet som inleddes i september 2019 är ett Europaprojekt där universitet från Tartu, Stavanger, Helsingfors, Uppsala och Gotland har samarbetat.

Under det första året bestod större delen av tiden i att analysera redan befintliga metoder för att beskriva och kartlägga de mjukare färdighetera. I Januari 2021 påbörjades produktionen av SkillMill i form av en app. Fyra olika team arbetar på projektet och ett av dem är dedikerat till själva formgivningen av appen, plattformen där själva tjänsten finns.

undefined
Nu funderar Elias Faltin och kollegorna på hur de ska ta nästa steg i utvecklingen samt att få ut appen till så många användare som möjligt.

Elias Faltin är projektledare för detta team. Han påbörjade sina studier vid Uppsala universitets speldesignprogram på Campus Gotland med projektledningsinriktning år 2017.

Efter sin examen anställdes han av institutionen för speldesign för att sedan jobba med SkillMill. Projektet var då i slutskedet av sitt första år och mycket av det grundläggande förarbetet var redan gjort. Under den tiden hade de andra teamen analyserat och kartlagt soft skills och hur de förmedlas med hjälp av psykologer och karriärsrådgivare.

– Det var väldigt lätt att komma in i projektet då de andra teamen hade en sån djup insikt i dessa modeller. Det gjorde det mycket lättare att snabbt hamna på samma nivå av förståelse.

Många redan existerande metoder kring soft skills är komplicerade vilket försvårar då själva huvudutmaningen med att mäta och förklara soft skills redan är komplex. Elias Faltin berättar att teamet valt att koka ned många svåranalyserade modeller och metoder till nio olika områden.

– Det var själva grundidéen, att strömlinjeforma och förenkla.

undefined
I appen får användaren göra flera val för att sedan få hjälp med att kartlägga sina mjukare kompetenser.

Elias Faltin, som ju är speldesigner i grunden, berättar hur nästa steg blev att fundera kring hur man kunde utveckla appen i en riktning som gjorde den likt ett spel. Samtidigt insåg man att det riskerade att ta tid och även fokus från själva syftet med hjälpmedlet. 

– Så vi bestämde oss för att bygga någonting som kunde ge svar på fem minuter genom att få användaren att reflektera över en egen situation som är relaterad till den soft skill som till exempel en arbetsgivare är ute efter. Tanken var att ge användaren tillfälle att demonstrera sin kompetens genom återberättande av sina egna handlingar.

I appen får användaren hjälp att kartlägga sina soft skills på olika sätt. Trots att spelidén skrotades så innehåller appen vissa inslag från spelvärlden. När användaren fått hjälp att kartlägga sina färdigheter så kan man hänvisa till dessa i exempelvis ett personligt brev vid en jobbansökan.

SkillMill släpptes på App Store och Google Play i Augusti 2022. Projektet är nu i fasen där de behöver fler användare så de kan få mera data och därefter vidareutveckla och förbättra appen. Planen är att SkillMill ska testas i olika arbetsmarknadsmiljöer med syftet att jämföra effektiviteten och användbarheten mot vad som redan används på marknaden idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!