Försvarsmakten vill kunna skjuta indirekt eld mot skjutfältet i Tofta och har pekat ut fem platser utanför skjutfältet, så kallade artilleriöar, varifrån man vill skjuta.
Jeanette Lundh och Jerker Loré bor nära den plats i Akebäck som pekats ut och har överklagat försvarets miljötillstånd.
– Det är ju inga småsmällare de ska dra av här. Andra som varit i närheten, men inte så här nära, har berättat att det blir en riktig bröstsmäll. Vi vuxna klarar kanske av det, men vad händer med alla djur och barn? Det är jättemånga barn och ungdomar som är ute och rider här i området, det kan bli jättekatastrofer, säger Jeanette Lundh.
Försvaret vill få tillstånd att skjuta 1 000 skott om året med 107,5 dB lågfrekvent skottbuller, vilket är flera gånger mer upplevt buller än regeringens riktlinje om max 95 dB i boendemiljö. Decibelskalan är logaritmisk vilket innebär att en ökning med 10 dB motsvarar 10 gånger mer buller, 20 dB 100 gånger mer buller, och så vidare.
– De vill skjuta vilken tid som helst på dygnet, vilket tid som helst på året. Det gjordes en medicinsk studie på 90-talet som visade att om ljudet är över 95 dB på en fastighet så får man skjuta max 100 gånger om året på den platsen, men nu fick de alltså tillstånd att skjuta 1000 skott om året, säger Jerker Loré.
Jerker Loré har tagit reda på att det inte finns några boende i hela landet som utsätts för artilleribuller av i närheten av samma nivåer.
– Inte ens i Boden, där de här artilleripjäserna står nu, finns någon som bor innanför 95 dB-kurvan, säger han.
Trots allt detta är det inte många boende i Akebäck som överklagat tillståndet.
– Jag tror de flesta resonerar, som jag också gjorde i början, att om de får tillstånd så måste det ju vara i sin ordning. De flesta litar nog på de gjort sina utredningar och att allt gått rätt till, men de har inte gjort några utredningar, säger Jerker Loré.
De tycker att "processen skötts på ett väldigt fult sätt". Den indirekta elden har presenteras i förbigående och de berörda har inte blivit direkt kontaktade av vare sig försvaret eller länsstyrelsen.
– Man har smugit in det här i processen. Hade man gjort på ett juste sätt så skulle man ha provskjutit de här kanonerna så att folk får känna hur det är och förstår vad det handlar om. De skjuter inte med de här ens på Tofta, de här låter mycket mer, säger Jerker Loré.
En annan aspekt, som diskuterats väldigt mycket i bland annat Vibble, är försvarets påverkan på nya bygglov.
– Om de får det här tillståndet, vem ska få bygglov här? Det kommer bullra långt värre än i Vibble. 107,5 lågfrekvent buller, det är direkt olämpligt att bo här. Det är hälsoskadligt, säger Jerker Loré.
Miljötillståndet har överklagats av samtliga parter och Mark- och miljödomstolen har i sitt yttrande till regeringen underkänt delen om indirekt eld, Försvarsmakten har inte haft samråd med berörda och miljökonsekvensbeskrivningen underkänns.
Lina Weinmann, chef för Försvarsmaktens miljöprövningsenhet, kommenterar kritiken.
– Vi delar inte Mark- och miljödomstolens inställning att vi inte har haft samråd. Vi har haft samråd och då tog vi upp den indirekta elden.
Men någon personlig samrådsinbjudan till berörda har inte gjorts.
– Vi har haft ett samråd för allmänheten innan vi skickade in tillståndsansökan och det har varit annonsering för det samrådet, säger Lina Weinmann.
*Texten är korrigerad 2019-12-24.