Åklagaren kräver åtta års fängelse

Åtta års fängelse för grov mordbrand. Det yrkade åklagare Mats Wihlborg i sin slutplädering. Men försvarsadvokaterna krävde frikännande.

12 juli 2013 15:18

På fredagseftermiddagen var det slutpläderingar i Muramarismålet i Stockholms tingsrätt.

Åklagare Mats Wihlborg inledde och yrkade på att de fyra misstänkta skulle dömas allihop för grov mordbrand till åtta års fängelse.

- Om tingsrätten finner att den 23-årige mannen som pekats ut är ensam skyldig så ska bara han dömas för mordbranden till åtta års fängelse, rapporterar Helagotlands reporter på plats Linda Åslund.

Men Mats Wihlborg har bara indicier att stödja sig mot, och det tog samtliga försvarsadvokater fasta på när de fick ta till orda.

Samtliga krävde att deras klienter inte skulle dömas för mordbranden, utan enbart för inbrottet som de erkänt.

- De menar att branden kan ha startat på många olika sätt, och att det inte finns någon teknisk bevisning alls, säger Linda Åslund.

- Den utpekade 23-åringens advokat menade att det till och med kunde vara en sjätte person som tänt på eftersom man hittat en besnindunk en bit bort. Eller att branden startat för att någon kastat en cigarettfimp.

I så fall går det inte att bevisa vem det var som orsakade branden, och inte heller att det ska ha funnits något uppsåt. Då kan det bli svårt för Mats Wihlborg att få någon fälld för grov mordbrand.

För chauffören, en 21-årig man, yrkade Mats Wihlborg på samhällstjänst eller fyra månaders fängelse eftersom han anser att 21-åringen varit delaktig i stölden.

Advokaten däremot tryckte på att 21-åringen är tidigare ostraffad, har två jobb och borde få en chans att komma på fötter igen.

 

Två dagar återstår av rättegången, då kommer man att avhandla andra brott som flera av männen är misstänkta för. Bland annat flera stölder och inbrott.

 

Så jobbar vi med nyheter