För 2017 avsatte regeringen 885 miljoner kronor till riktade insatser för bättre psykisk hälsa. Pengarna delas ut till kommuner, landsting och regioner i hela landet. Av potten har totalt 4,5 miljoner kronor gått till Gotland.
– Största delen går till att finansiera socialpsykiatriskt team, uppger ekonomichefen Yvonne Skovshoved på Region Gotland.
Av de 4,5 miljonerna som Gotland fått för i år ska även 750 000 kronor gå till ungdomsmottagningen som projektanställt ytterligare en person för att öka tillgängligheten och utöka kompetensen för psykisk hälsa.
– Utöver det så har vi nätverken Barnsam och Vuxensam som också får pengar. Pengarna fördelas alltså till tre olika verksamheter och den största delen går till socialpsykiatriskt team, säger Yvonne Skovshoved.
Teamet har funnits på Gotland i snart tre år och arbetar efter en så kallad evidensbaserad modell, som visat sig vara framgångsrik i bland annat Uppsala. Tre av de fem tjänsterna bekostas med statliga pengar. Syftet med teamet är att förebygga och minska antalet placeringar av ungdomar i åldrarna 13-18 år. Det handlar om ungdomar som varit i kontakt med socialtjänsten eller barn och ungdomspsykiatrin, bup.
– Vi jobbar med de familjer på Gotland som av olika anledningar inte har fått den hjälp de önskar eller där den hjälp de fått inte räckt till, säger Jenny Apoy-Söderdahl, samordnare för socialpsykiatriskt team.
När är en tonåring mår dåligt så påverkar det hela familjen. Många föräldrar har kämpat länge och försökt på alla sätt, men blir själva utmattade och hamnar inte sällan i en depression.
Därför arbetar teamet med hela familjen. Med enskilda samtal, eller tillsammans. Hemma hos familjen eller i bup:s lokaler. Under en intensiv period, i snitt fyra månader, har teamet täta kontakter med såväl tonåringen som föräldrarna och ibland syskon.
– Vi gör en akut insats för att lyfta där det behövs, säger Jenny Apoy-Söderdahl.
Hittills har teamet träffat 50 ungdomar varav 5 har blivit placerade på familjehem eller HVB-hem.
– Det finns en viss felmarginal, några blev placerade redan innan de kom i kontakt med oss, men de flesta vi träffat har kunnat bo kvar hemma och mår bra, säger Jenny Apoy-Söderdahl.
Hon menar att teamet kunnat se att framför allt mödrarnas depression minskar samt att ungdomarnas beteenden som självskadebeteende och utåtagerande beteende minskar.
– Familjerna mår bättre och de har det bättre tillsammans.
Det finns stora vinster med att ta tag i problemen tidigt.
– Går man i skolan är det en stor skyddsfaktor för framtiden. Även föräldrarna mår bättre vilket skapar goda förutsättningar för att hela familjen, inklusive syskon, ska må bättre framöver, enligt Jenny Apoy-Söderdahl.
Tidiga insatser gör även att vårdkostnaderna minskar.
– Det har många synergieffekter. Vi bygger för framtiden, säger Jenny Apoy-Söderdahl.
Nästa år kommer socialpsykiatriskt team att permanentas på Gotland och i regionens budget har två miljoner avsatts för att finansiera verksamheten under 2018.
Ett flertal undersökningar har visat att besvär av ängslan, oro, ångest och sömnbesvär har ökat i Sverige under de senaste två decennierna. Nedsatt psykiskt välbefinnande är i dag ett omfattande folkhälsoproblem.