Edze Westra är inte en typisk kund hos den östgötska auktionsfirman Sajab.
– Vi har mest att göra med äldre personer som valt att gå i pension, eller dödsbon. Edze är dessutom något av en karaktär, säger Manne Sjöberg från Sajab, som specialiserar sig bland annat på lantbruksaktioner.
Han och kollegan Mårten Thörner är på Gotland för att förbereda det som händer i början av december. Då går runt 160 objekt från gården Gurfiles i Ala under klubban. Här finns allt från traktorer, tröskar, teleskoplastare, vagnar, grävare – och mycket mer därtill.
Ägaren – Edze Westra, "karaktären" – har bestämt sig för att lämna Gotland efter sex år i Ala.
– Det finns egentligen ingen dramatisk anledning. Jag jobbar med att köpa och sälja gårdar. Jag kom hit eftersom marknaden var bra för köpare då. Det fanns flera gårdar som gått i konkurs runt den tiden. Och nu var tillfället rätt att sälja, säger han på en engelska där modersmålet, nederländska, lyser igenom.
Edze Westra är onekligen en udda fågel på raukarnas och böndernas ö. Lantbrukare, javisst, men mera rådgivare och gårdsförmedlare med hela Europa som spelfält. Egentligen har han mer gemensamt med Visbys fastighetsmagnater än med Gotlands mer traditionella lantbrukare.
– När jag köpte den här gården 2015 var planen att jag skulle fixa till den och sälja vidare redan samma år. Det blev ett sidospår som spårade ur, och nu har det gått sex år redan. Men det har varit skönt att ha det här stället. Hemma i Nederländerna har jag runt 20 anställda och det är en del stress förenat med det. Då är det bra för själen att sätta sig på en traktor i Ala, säger Edze Westra.
Maskinparken, som skulle få somliga småbrukare att bli gröna av avund, beskriver han som en hobbysamling.
– Jag tycker särskilt om gamla John Deere-traktorer.
Låter som en dyr hobby?
– Jooo, och det är därför jag har anlitat en auktionsfirma. För att min hobby ska bli mindre dyr.
För Manne Sjöberg och Mårten Thörner vid Sajab rör det sig om en normalstor auktion, med firmans mått mätt.
– Det brukar väl vanligtvis ligga runt 100-250 objekt för oss. Jag tror att det här blir vår sjätte auktion på ön, säger Mårten Thörner.
Gårdsauktionstraditionen på Gotland, hur är den jämfört med på fastlandet?
– Något svagare, skulle jag säga. I alla fall när vi snackar större auktioner i vår genre. Jag vet inte om det beror på ö-läget och tillhörande logistikproblem, som historiskt, och i viss mån fortfarande, leder till att antalet budgivare begränsas.
Men gejmet har förändrats i takt med auktionsbranschens digitalisering. Den traditionella slagauktionen är snart kanske ett minne blott. Den 25 november anordnas visserligen en visning på plats i Ala. Budgivningen kommer dock att ske via nätet, och därmed vidgas budgivarkretsen rejält.
– De allra flesta förlitar sig på bilderna vi lägger ut, så det här med gårdsauktioner är ganska annorlunda i dag jämfört med förr. Men det finns ändå något fint i att fortsätta med visningar på plats. Det blir lite som bygdefest där många möts, säger Manne Sjöberg.
Åter till Edze Westra. Gården har han gjort sig av med. En familj har köpt fastigheten, och ska göra det till en lammgård.
Vad händer sen, Edze?
– De senaste månaderna har jag arbetat med flera kunder som söker gårdar i Sverige, främst mjölkgårdar. Så jag är inte rädd att gå sysslolös.