Algblomningen är i år väldigt stor. Många gånger har det varit svårt att bada på grund av att algerna har samlats i stora sjok runt stränderna.
– Det beror på att det blev varmt tidigt. Just nu blommar det mycket cyanobakterier och de kan vara giftiga, säger Gunilla Rosenqvist, projektledare vid Blått centrum.
Mängden alger är inte bara ett problem för badare utan de kan också vara en risk för avsaltningsverk som kan få problem när det blommar mycket alger.
– Om det blir väldigt mycket alger kan det sätta igen membranfiltren som tar bort saltet från vattnet. Det skulle förhindra vattnet från att komma igenom och då får inte avsaltningsverket någon produktion, säger Bengt Karlsson, oceanograf hos SMHI och fortsätter:
– Den andra risken är att toxiner kommer in i dricksvattnet. Det är väldigt liten risk att det sker. Det kan skapas av att det kommer så mycket alger att filtren inte får bort allting. Avsaltningsverk i Persiska viken har haft problem med detta. De har då fått stänga anläggningen och bygga om.
Avsaltningsverket i Herrvik är Sveriges första större bräckvattenverk. Det togs i bruk 2016.
– Det som händer nu under algblomningen är att det är väldigt mycket partiklar i vattnet. Alger som når vattenintaget kan göra att det behövs mer renggöring av filtren, säger Magnus Hallberg, tillförordnad avdelningschef för vatten och avlopp på Region Gotland.
Han berättar att partiklar som fastnar i filtren gör det svårare för vattnet att ta sig igenom.
– Vi behöver då göra mer spolningar av filterna för att inte vattenflödet ska minska, säger han.
Att det ska komma igenom farliga bakterier menar Magnus Hallberg att det är liten risk för. Bräckvattenverket har nämligen flera filter för att rena vattnet.
– Vårt finaste filter, omvänd osmos membranet, tar bort all salt från vattnet. Saltpartiklar är mindre än vad toxinerna är. Det är nästan hundra procent säkert, säger han.
De kommande dagarna påbörjas provtagningar i vattenverket vid Herrvik för att undersöka ämnen från alger som tas in från Östersjön till det färdiga dricksvattnet.
– Det är väldigt många kemiska ämnen som ska analyseras. Det kan vara så att det kommer igenom någon enstaka molekyl. Men vi är ganska säkra på att det finaste filtret stoppar allt som skulle kunnat ta sig igenom de grövre filtren.
Enligt Magnus Hallberg gör man kontinuerliga kontroller av vattnet som kommer igenom bräckvattenverket i Herrvik.
– Om det skulle vara så att det kommer igenom skadliga ämnen på grund av till exempel en spricka i membranet har vi rutiner för hur vi ska agera. Vi stannar då verket och byter ut membranet, säger han.