Under Motorförarnas helnykterhetsförbunds (MHF:s) årliga trafiksäkerhetskonferens i Tylösand meddelade i går infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen kommer att införa alkobommar i Sveriges hamnar. Sammanlagt satsas 78 miljoner kronor under tre år för att ytterligare sänka antalet alkoholpåverkade förare i trafiken.
– Ambitionen är att säkra alla hamnar. Det blir en kombination av fasta anläggningar och mobila bommar, säger Tomas Eneroth till TT.
Regeringens utspel förvånar Svensk Sjöfarts vd Rikard Engström, som var av uppfattningen att satsningen inte alls skulle ha så mycket fokus på hamnarna:
– Det här har ju varit på tapeten länge med någon form av nykterhetskontroller i hamnarna. Från mitt perspektiv stöder jag fullständigt att minimera risken att någon kör onykter, det är ju grundprioriteringen i detta. Sen kanske det inte är det smartaste sättet att rikta in sig på hamnar, av flera anledningar.
Det är inte bara Visby hamn som har begränsad yta, och att införa fasta eller mobila nykterhetskontroller i vissa hamnar kommer ställa till det ordentligt för rederierna, och kan, enligt Rikard Engström, skapa många problem.
– Det får inte påverka konkurrensen mellan hamnarna. Om alkobommar finns i en hamn men inte den andra kan det bli en konkurrensnackdel. Det får inte påverka logistiken, och hamnar är generellt ganska trånga sektorer.
Satsningen är en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen, och Trafikverket får i uppdrag att upphandla om utrustningen som kommer att bestå av både fasta och mobila alkobommar.
Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland, var även han av uppfattningen att den nya satsningen skulle ha mindre fokus på hamnar:
– Ska man införa den typen av bommar så är det självklart ett problem för vår verksamhet, allrahelst under högsäsong. Men sen är det en viktig fråga som måste lösas, och det är vem som ska ta hand om de som eventuellt fastnar i en sådan kontroll. Det arbetet kan inte vi genomföra. För våra hamnars del tror jag det blir väldigt svårt att genomföra, säger han.
Region Gotlands hamnchef Mats Eriksson:
– Jag vet alldeles för lite i dagsläget. Men tidigare när det var tal om att Visby skulle få alkobommar så flaggade vi för att det här måste detaljstuderas eftersom Visby hamn är väldigt liten och trång. Men min grundinställning är ju att det är jättepositivt med satsningar på trafiksäkerhet, fast man ska ha klart för sig att det är en ordentlig utmaning, allrahelst under högsäsong då det är väldigt tajt med logistikutrymme, säger han.